24 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGreva profesorilor, bucuria elevilor

Greva profesorilor, bucuria elevilor

Peste 10.000 de cadre didactice din invatamintul doljean afiliate la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI), Federatia Sindicatelor din Invatamint „Spiru Haret“ si Federatia Nationala Sindicala „Alma Mater“ s-au aflat ieri, intre orele 11.00 si 13.00, in greva de avertisment. In intervalul de doua ore, profesorii au intrat la clase si i-au supravegheat pe elevii prezenti la cursuri fara sa-si desfasoare insa activitatea didactica. Potrivit liderilor de sindicat din Dolj, dascalii au semnat, in proportie de 90%, pentru greva generala.


Dupa greva de avertisment de marti, 25 octombrie, declansata de membrii Federatiei Educatiei Nationale (FEN), miercuri, 26 octombrie, a venit rindul cadrelor didactice din invatamint afiliate la cele trei federatii preuniversitare si universitare: FSLI, FSI „Spiru Haret“ si FNS „Alma Mater“, sa intre in greva de avertisment.


In semn de protest fata de saracia ce persista de citiva ani in sistemul educational, ieri, intre orele 11.00 si13.00, in unitatile de invatamint din judetul Dolj s-a asternut linistea atit prin clase, cit si pe coridoare. Pe usi si pe tablele de scris stateau lipite foi ce anuntau greva de avertisment si lista cu revendicari a oamenilor de la catedra.


Potrivit liderilor de sindicat, cei 10.000 de dascali, care au semnat in proportie de 90% referendumul de proteste, au intrat la ore, dar nu au desfasurat nici un fel de activitate didactica cu elevii. Indiferent de specialitate, matematica, limba româna, istorie, chimie sau educatie fizica, orele s-au transformat in unele de dirigentie sau chiar intr-un dialog cu elevii.


„Mi se pare normala aceasta actiune de protest. Dat fiind faptul ca avem unul dintre cele mai mici procente alocate bugetului nostru, nu vad de ce oamenii nu trebuie sa-si revendice drepturile. Avem nevoie de dotarea bazelor materiale, a calculatoarele din cabinetele de informatica, unde majoritatea sint vechi de peste zece ani. Si asta se intimpla din acelasi motiv: lipsa banilor. Sintem oameni si ne dorim o viata decenta. Daca pentru noi nu se poate, sa se faca macar pentru cei care vor veni in urma noastra“, a spus profesoara de informatica Stoica Gradinaru de la Colegiul National Economic „Gheorghe Chitu“. De aceeasi parere s-a aratat si Liviu Marinescu, profesor de educatie fizica in cadrul aceleeasi unitati de invatamint, care, dupa zece ani de activitate la catedra, primeste un salariu de aproximativ 5,5 milioane de lei. „Prin aceasta greva de avertisment tragem un nou semnal de alarma. Cu totii ne intrebam insa pina cind? Se pare ca sintem nevoiti sa iesim din nou in strada si sa facem o alta greva generala de proportii. Sau mai exista varianta ca toti profesorii sa plece din invatamint si o sa ajungem sa avem numai analfabeti“.


O parte a elevilor s-au solidarizat cu profesorii…


In asentimentul cadrelor didactice s-au aratat ieri si o parte a elevilor. Alaturi de mentorii lor, tinerii au spus ca in scolile unde invata, baza materiala are nevoie acuta de imbunatatire, pentru a le da posibilitatea unei pregatiri corespunzatoare. „Sint eleva in clasa a XII-a si am nevoie de o pregatire substantiala. Se simte nevoia de material didactic performant si nu de unul rudimentar dupa care au invatat poate chiar si unii dintre parintii nostri“, a precizat Sinziana Rusu,eleva in clasa a XII-a.


De aceeasi parere cu profesorii au fost si unii elevi din ciclul gimnazial care au declarat: „Ba sa faca greva. Tata si mama sint profesori si m-am saturat ca tot timpul sa mi se spuna ca banii nu ne ajung!“, a spus un pusti de clasa a VI-a de la Colegiul National „Fratii Buzesti“. Alti elevi au profitat de greva pentru a chiuli! „Ar trebui ca greva sa tina mai mult. Profii nu ar trebui sa se incurce cu doua ore de greva de avertisment, ci sa intre direct in greva generala. Vrem si noi mai mult timp la dispozitie pentru a ne recrea“, a spus Mihai Irimia, elev in clasa a XI-a.


Potrivit liderilor de sindicat, au existat si cazuri izolate de profesori care nu si-au manifestat intentia de a semna referendumul de greva. „Nu am putut obliga pe nimeni sa semneze calendarul de proteste. Fiecare are dreptul la o decizie personala. Cert este ca majoritatea dascalilor vor sa iesim in strada, intr-o greva generala care se pare ca va fi in luna noiembrie a acestui an“, a concluzionat Constantin Rada, presedintele FSLI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU