11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate108,4 litri de apa pe metru patrat in Gorj

108,4 litri de apa pe metru patrat in Gorj

• Au fost afectate de inundatii 147 de gospodarii, apa intrind si in 30 de case • Comunele inundate sint Balesti, Telesti si Cilnic • Citeva zeci de pasari au fost inghitite de viitura • Pompierii au reusit sa salveze de la inec doua femei • Ploile vor continua sa cada si in zilele urmatoare, dupa cum indica prognozele meteo


Un adevarat potop s-a abatut peste judetul Gorj in noaptea de duminica spre luni, iar ploaia continua sa cada si ieri, inregistrindu-se cantitati masive de precipitatii. In urma ploilor abundente, au fost afectate 147 de gospodarii din trei localitati: Balesti, Telesti si Cilnic. In comuna Balesti, satul Cornestii Noi, au fost inundate 48 de gospodarii, la Telesti, satul Buduhala, 80 de gospodarii, dintre care 30 de case, iar in comuna Cilnic, satul Cilnicul Nou, au fost afectate 19 gospodarii. Pompierii au reusit sa salveze, in localitatea Telesti, doua femei care ramasesera izolate, doi porci si zece pasari. In comuna Balesti, cea mai afectata a fost gospodaria familiei Ion Purdescu, beciul casei, magazia si un garaj fiind inundate. Potrivit meteorologilor, precipitatiile cazute in noaptea de duminica spre luni au atins 108,4 litri pe metrul patrat. Unele dintre cele mai afectate zone au fost Cornestii Noi si Buduhala, unde localnicii evacuau ieri apa din gospodarii si anexele gospodaresti inundate. De asemenea, la Cornestii Noi, autoritatile au trimis o cisterna cu apa pentru cetatenii cu fintini afectate.


Treziti in miez de noapte de potop


Familia Ecaterina si Ion Dascalu, din Cornestii Noi, a fost trezita in miez de noapte de potopul care s-a abatut asupra localitatii. Ecaterina Dascalu incerca ieri, de una singura, sa scoata apa din cotetele pasarilor si porcilor. Apa a patruns chiar si in pivnita casei, mai multe bunuri fiind luate pe sus. „Am sarit din somn si nu stiam ce se intimpla. Era in jur de 11-12 noaptea si eu cu barbatul am iesit afara sa vedem ce e cu potopul. Cind am pus piciorul in curte, apa ne-a trecut de genunchi. Ne-am trezit dimineata devreme, ca el a plecat la munca si eu am ramas sa scot la apa. A intrat peste tot si a adus numai mil dintr-asta care aluneca rau, de iti spargi capul. O gramada intreaga de dovleci a fost luata de apa si dusa prin vie, la vale. Nenorocirea mai mare e ca mi-au murit peste 20 de pui mari. I-am adunat intr-o roaba si ma duc sa ii ingrop undeva, sa nu ne imbolnavim noi sau animalele. Aci, mai in vale de casa, este un canal de scurgere care e infundat, apa nu a mai luat-o pe unde trebuie si a venit peste noi. Mai la vale este si mai rau, ca la multi a patruns si in camere“, a povestit Ecaterina Dascalu, din Cornestii Noi. Gheorghe Copilus, de 74 de ani, din aceeasi localitate, a declarat ca apa a depasit o jumatate de metru inaltime in numai citeva minute: „A venit mare, de sus. Oricit a plouat inainte la noi, in Cornesti, si tot nu s-a intimplat sa intre in casa. Acum mergeau toate pe deasupra apei, de ziceai ca nu se mai opreau“, a spus batrinul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS