28.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn an de asteptare pentru o proteza de picior sau de mina

Un an de asteptare pentru o proteza de picior sau de mina

Doljenii care doresc sa obtina un dispozitiv medical subventionat de CAS trebuie sa astepte uneori mai mult de un an pina sa le vina rindul. Numai in cursul acestui an, la Casa de Asigurari de Sanatate Dolj s-au inregistrat 1.855 de cereri pentru proteze si orteze si au fost eliberate 2.134 de decizii, majoritatea pentru cereri depuse anul trecut.


Persoanele cu handicap din judetul Dolj sint intr-o situatie disperata, deoarece nu pot intra in posesia protezelor comandate la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj mai devreme de un an de la data depunerii cererii. Toate dispozitivele medicale (proteze, orteze) se elibereaza pe baza unei lungi liste de asteptare. In ultima luna, numarul solicitantilor a fost atit de mare incit cererile lor vor putea fi solutionate abia peste un an. Pina la data de 14 septembrie fusesera inregistrate 1.855 de cereri si eliberate 2.134 de decizii. Alte 1.033 de persoane asteapta sa li se elibereze decizii, unele dintre cereri fiind neonorate de anul trecut. „Sint cazuri in care solicitantii au depus cererea inca din 2004, dar nu s-au prezentat sa-si ridice aparatele medicale in termenul legal de 30 de zile si au fost trecuti din nou pe lista de asteptare“, a declarat Cristina Mindreci, purtatoarea de cuvint a CAS Dolj.


Bugetul a ramas acelasi


In momentul in care intra in posesia deciziei de la CAS Dolj pe baza careia i se elibereaza dispozitivul medical, solicitantul are la dispozitie 30 de zile ca sa ridice aparatul medical. In caz contrar, el este trecut din nou pe lista de asteptare, insa nu oricum, ci cu conditia sa faca o noua cerere. Ba mai mult, dupa ce ca este lasat sa astepte un an dupa proteza, solicitantul nici macar nu este anuntat in momentul in care i se elibereaza decizia, asa ca are toate sansele sa piarda dreptul de a ridica dispozitivul medical solicitat cu mai bine de un an in urma. Reprezentantii CAS Dolj sustin ca este problema persoanei invalide sa se intereseze, telefonic sau personal, iar in cazurile extreme, cind handicapul nu-i permite sa se deplaseze, sa desemneze un reprezentant legal care sa se intereseze pentru el. Numai ca, in acest caz, imputernicitul va trebui sa faca dovada ca solicitantul este in viata. „Pina anul trecut, ii instiintam in scris sa vina sa-si ia proteza sau orteza. Acum insa legea nu ne mai permite. Solicitantii trebuie sa se intereseze personal sau sa desemneze un reprezentant legal care sa se intereseze pentru ei“, a precizat Cristina Mindreci. In ciuda dublarii numarului de solicitari, bugetul alocat aparatelor medicale a ramas neschimbat. Reprezentantii CAS Dolj sustin ca au solicitat Casei Nationale de Asigurari de Sanatate suplimentarea sumelor, insa pina acum nu au primit decit promisiunea ca va fi luata in calcul la urmatoarea rectificare de buget. Intre timp, CAS Dolj a reusit „performanta“ de a inregistra datorii de aproximativ doua miliarde de lei fata de furnizorii de proteze si orteze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS