14.5 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateJustitia va stabili cine si cum plateste pagubele produse de greva CFR

Justitia va stabili cine si cum plateste pagubele produse de greva CFR

Justitia va stabili cine si cind va plati pagubele cauzate de greva de 23 de zile a mecanicilor de locomotiva si a angajatilor din depourile CFR, dupa ce administratia a cerut daune in instanta, a afirmat ieri intr-o conferinta de presa, Voicu Sala, liderul mecanicilor de locomotiva. „Stabilirea daunelor si disputa pe pagube se fac in instanta. Nu pot sa spun acum ca sindicatele nu vor plati nici un ban, las Justitia sa hotarasca“, a precizat Sala. „Criza de la caile ferate nu este stinsa“, a adaugat liderul mecanicilor de locomotiva, care a precizat ca sindicalistii pot relua conflictul oricind, in conditiile in care nu au contract colectiv de munca (expirat din 17 martie). De altfel, sindicatele au actionat in judecata administratiile pentru neincheierea acestui contract, cerind totodata daune pentru pierderile suferite de salariati din cauza expirarii contractului. Sala a adaugat ca federatiile transportatorilor nu vor semna contractul colectiv de munca, fara majorare salariala, doar cu promisiunile pentru tichete de masa si protectie sociala.


Sindicalistii explica faptul ca acest conflict nu s-a incheiat in favoarea lor afirmind ca ministrul transporturilor nu are sustinere in guvern, altfel ar fi putut obtine majorarea salariala ceruta de feroviari. Clasa I de salarizare pentru angajatii de la caile ferate incepe de la 280 de lei (2.800.000 de lei vechi, salariu de baza brut), suma aflata sub salariul minim pe economie. Peste 50.000 de salariati de la caile ferate au un salariu de baza brut cuprins intre 280 si 558,9 lei (2.800.000 – 5.589.000 de lei vechi).


Masinile vor fi returnate


Pe de alta parte, presedintele federatiei mecanicilor de locomotiva a mai spus ca liderii de sindicat vor inapoia administratiei masinile si telefoanele ce le-au fost date in folosinta, asa cum le-a cerut joi ministrul Gheorghe Dobre.


Ministrul transporturilor, constructiilor si locuintei, Gheorghe Dobre, a anuntat ca federatiile sindicale care s-au aflat in greva generala timp de 23 de zile vor fi date in judecata pentru recuperarea pagubelor de cinci milioane de lei (500 de miliarde de lei vechi) pe care protestul le-a provocat societatilor de cale ferata. Curtea de Apel Bucuresti a decis joi ca greva generala declansata de mecanicii de locomotiva si angajatii din depourile CFR este ilegala, astfel ca protestul – declansat in 8 iunie si aflat in cea de-a 23-a zi – trebuie sa inceteze. In primele 14 zile, greva feroviarilor a provocat societatilor CFR Calatori si CFR Marfa pierderi insumate de aproximativ 300 de miliarde de lei (zece milioane de dolari), potrivit reprezentantilor celor doua companii. CFR Calatori a inregistrat pierderi de circa o suta de miliarde de lei (sase miliarde de lei in fiecare zi lucratoare si zece miliarde de lei in fiecare zi de week-end). CFR Marfa a consemnat pierderi de aproape 200 de miliarde de lei, ca urmare a neindeplinirii obligatiilor contractuale asumate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS