17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa vara ne scaldam in Dunare si in lacuri

La vara ne scaldam in Dunare si in lacuri

Craiovenilor nu le-au mai ramas ca locuri de destindere decit lacurile si baltile din jurul orasului. Dupa ce autoritatile locale au inchis strandul „Titulescu“, pentru ca nu indeplinea conditiile de igiena impuse de normele actuale, cei care doresc sa faca plaja nu mai au la dispozitie nici „Hanul Doctorului“, nici strandul de la Preajba. Ar mai ramine doua bazine amenajate: cel de la „Laguna Albastra“ si cel de la Isalnita. La primul insa, intrarea nu este pe marimea buzunarului oricui, ca sa nu mai vorbim de preturile de la bar, iar la cel de-al doilea sint doua inconveniente: distanta si atmosfera poluata din jurul SC DOLJCHIM.


La „Hanul Doctorului“… in economie subterana


Pina in ’89 si chiar putin dupa asta, craiovenii stiau doua zone de agrement, „Hanul Doctorului“ si Preajba. La Isalnita nu prea ajungeau din cauza distantei si a mirosului greu al dioxidului de sulf. Autobuzele traseelor 4 – catre Preajba – si 9 – catre aeroport – plecau aglomerate, de la Parcul „Romanescu“, respectiv de la Teatrul National. In ambele zone trebuia sa ajungi dimineata devreme ca sa mai apuci un loc pe plaja. Atmosfera era superba: soare, apa, mici si bere. Multi isi aduceau mincare de acasa. La Preajba, baza de agrement construita de fosta IJTL – actuala RAT – Craiova era ca pe litoral: muzica pe plaja, umbrare cu stuf si magazin cu articole de specialitate. De amindoua s-a ales praful. „Hanul Doctorului“ a intrat in proprietatea lui Dinel Staicu. Acesta a avut aceeasi soarta ca Universitatea Craiova: totul este in paragina. Toboganul pe care curgea apa odinioara are o… pompa arsa, dupa cum au spus citiva muncitori de acolo. Acestia lucrau cu „abnegatie“ si mult „elan proletar“ la amenajarea unui bar. Dupa parerea lor, doar „dom’ Dinel“ stie cind se va repara pompa si cind se va curata bazinul strandului. Poate cind turistii nu vor mai avea loc in „muzeul comunismului“ de pe malul Jiului, care te intimpina cu vibrantul mesaj al lui Dinel Staicu: „Bine ati venit, tovarasi!“. Daca la han e asa, la ce sa ne asteptam de la celalalt om de afaceri craiovean, Constantin Dilgoci?! Lanturi, lacate si ciini care latra si miriie la poarta standului. Ce-i drept, cu „ingeniozitatea-i“ cunoscuta, Dilgoci n-a uitat sa scrie pe firma, pe linga numele firmelor sale si „Primaria Craiova“. Asta asa, ca sa nu fie singurul injurat de cei care ar dori sa se mai distreze in acel loc. Paznicul, un tip fara chef de viata si „prafuit“ rau, a zis ca… „nu stiu, dom’ne, cind dam drumu’, ca n-au venit aia sa bage curent…“. Este de notorietate faptul ca Dilgoci a ramas fara energie electrica pe la toate firmele din cauza facturilor restante. In ambele zone, craiovenilor le-au ramas la dispozitie doar baltile – Preajba si Hanul Doctorului. Acolo scaldatul este la liber, basca pe mal poti „incinge“ un gratar fara sa deranjezi pe nimeni. La Hanul Doctorului exista insa posibilitati de cazare si poate fi organizata si cite o seara cu specific oltenesc. Linga „paradisul“ lui Dinel Staicu este amplasat popasul turistic cu acelasi nume. Recent privatizat, asociatii au adus un administrator din Constanta, Ionel Gheorghe, fostul sef al complexului „Olimp“ de pe litoral. Acolo, intr-adevar, se vede mina de gospodar si specialist in materie, in comparatie cu ce este la „Hanul Doctorului… in economie subterana“.


La Calafat si Geormane, soare si apa la liber


In judet mai sint doar doua locuri de interes turistic. Unul, mai aproape, este cel de la statiunea „Victoria“, adica Geormane. „Hanul Vinatorul“ este in febra pregatirilor pentru sezonul estival. In hotel se fac renovari, iar pe aleile din incinta unitatii, pe terasa si pe pomi se da cu var, obicei de mult uitat pe la multe case „mari“. Lacul imens cu apa curata isi asteapta turistii. Al doilea loc de agrement din Dolj este plaja de la Calafat. Restaurantul-hotel „Panoramic“, luat in locatie de gestiune anul trecut, nu prea mai are clienti ca pe vremuri. Administratorul unitatii spunea ca inainte cei aflati in tranzit prin Calafat se cazau acolo, in asteptarea bacurilor care incepeau sa traverseze Dunarea dimineata si acostau la mal peste noapte. Acum au si bulgarii bacuri si se circula nonstop, asa ca nu mai doarme nimeni in Calafat. Cei de la campingul de la popasul turistic Bascov sint la polul opus. Ei spun ca vara nu fac fata clientilor. „Cel putin, la sfirsit de saptamina este nebunie. Trebuie sa faci rezervare de la mijlocul saptaminii ca sa prinzi loc“, spun cei care lucreaza acolo. Acum Dunarea este crescuta din cauza precipitatiilor abundente si a afluentilor care au debitele marite. De aceea, apa a ajuns pina aproape de cele cinci casute ale campingului. Cind se va retrage, plaja va avea citeva zeci de metri latime. Si acelasi lucru: balacitul in Dunare este gratuit, insa nu va luati undite daca nu aveti permis. De asemenea, cine doreste sa inoate sub clar de luna poate avea probleme cu politia de frontiera. In rest, buna dispozitie este la ea acasa, iar dupa un week-end in natura, oriunde ar fi el, saptamina incepe cu „bateriile“ incarcate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS