8.1 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAfacerea „Locomotiva“

Afacerea „Locomotiva“

• Fara sa se miste un centimetru din depou, o locomotiva a fost tranzactionata fictiv intre firmele lui Boerica, pretul ei crescind de la 12 milioane la 117 miliarde de lei • In urma acestei afaceri, Genica a reusit sa obtina o restituire ilegala de TVA de aproape 16 miliarde de lei • Procurorii Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa-i ia la intrebari si pe inspectorii Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj care au „verificat“ intreaga tranzactie inainte de a aproba restituirea ilegala de TVA

Procurorii Sectiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog din cadrul Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie impreuna cu luptatori ai Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei Bucuresti, continuind cercetarile in dosarul penal al omului de afaceri craiovean, au efectuat in cursul zilei de 6 octombrie, intre orele 11.00 – 19.30, o perchezitie la vila inchiriata de acesta in zona rezidentiala din cartierul bucurestean Primaverii. Oamenii legii aveau date, inca de la descinderile de duminica, din Craiova, ca Boerica a depozitat in acest imobil o cantitate impresionanta de bijuterii din aur, motiv pentru care s-a procedat inca de atunci la sigilarea acesteia. In vila din cartierul bucurestean Primaverii, oamenii legii au gasit intr-un seif circa 5,5 kilograme de bijuterii, constind in inele, bratari, coliere, cercei, dar si un ceas cu diamante si briliante (estimat la aproximativ 40.000 de dolari). Toate aceste bunuri au fost ridicate de anchetatori in vederea expertizarii, evaluarii si confiscarii. Explicatia privind banii cu care Genica Boerica si-a cumparat aceste bijuterii a fost gasita de oamenii legii dupa ce au verificat in amanunt documentele tranzactiilor acestuia.

Prin tranzactii fictive, pretul locomotivei a crescut de 10.000 de ori

Din incinta firmei din Craiova a lui Boerica, avind sediul la domiciliul sau din strada Unirii, procurorii bucuresteni au ridicat o serie de inscrisuri printre care mai multe acte contabile. Analizind aceste documente, anchetatorii au deslusit itele afacerii „Locomotiva“, o inselaciune in urma careia Genica Boerica, Elena Popa si Florentin Sargarodschi au obtinut, in iunie 2001, o restituire ilegala de TVA in suma de 15.962.733.823 lei.

Procurorii Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie au stabilit ca, in luna iunie a anului 2000, SC GEVAL COMIMPEX SRL, avindu-l ca actionar majoritar pe Genica Boerica, a vindut o locomotiva de cai ferate uzinale, tip LDH, cu suma de 12.000.000 lei catre SC CLUB NET SRL, firma a carei asociata era Elena Popa, contabila lui Boerica. Trei luni mai tirziu, SC CLUB NET SRL vinde aceeasi locomotiva unei societati fantoma, SC LITZ COMIMPEX SRL, cu sediul in Voluntari (adresa inexistenta) contra sumei de 117.000.000.000 lei, iar aceasta societate fantoma vinde la rindul ei locomotiva, in mod fictiv, in martie 2001 catre SC BARIL SA, societate ce-i avea ca asociati pe cei Genica Boerica, Elena Popa si Florentin Sargarodschi, pentru suma de 117.453.000.000 lei.

Ancheta procurorilor duce catre Directia Generala a Finantelor Publice Dolj

Cu alte cuvinte, locomotiva nu s-a miscat niciodata de la locul de garare, situat in sediul unei societati din Drobeta Turnu Severin, firma al carei administrator era tocmai Sargarodschi. Astfel, toate transferurile de proprietate ce vizau locomotiva au fost fictive, exclusiv scriptice, executate de aceasta retea si coordonate de Boerica, cu unicul scop de obtinere a unei restituiri ilegale de TVA de la bugetul de stat.

Suma pe care SC BARIL SA a incasat-o ilegal cu titlu de TVA de rambursat se cifreaza la 15.962.733.823 lei si a fost aprobata de inspectorii Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj, urmare unei verificari intreprinse de acestia. Insasi aceasta verificare, precum si modalitatea de avizare a operatiunii de rambursare constituie in prezent obiectul unor cercetari in dosarul penal al lui Boerica, dupa cum se mentioneaza intr-un comunicat al Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS