14.5 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLocuitorii din Negresti se tem ca satul lor va disparea

Locuitorii din Negresti se tem ca satul lor va disparea

Intre citiva locuitori ai satului mehedintean Negresti si Intreprinderea Miniera Mehedinti este un „litigiu“. Oamenii acuza Exploatarea Miniera ca „a intrat pe terenurile lor“, fara sa ii despagubeasca, si ca lucrarile desfasurate in zona le afecteaza locuintele si depasesc normele admise de poluare. In replica, directorul Exploatarii Miniere Mehedinti considera ca oamenii sint indreptatiti sa primeasca despagubiri si spune ca tot „ce se intimpla la Negresti este in virtutea legii“.

Situat la aproximativ 20 de kilometri de Drobeta Turnu Severin, satul Negresti, apartinind comunei Malovat- Mehedinti, pare a fi unul linistit. Pentru locuitori insa nu este nici pe departe asa. Printr-o conventie incheiata pe 27 noiembrie 2003, Primaria Malovat a pus la dispozitia Exploatarii Miniere Mehedinti, o suprafata de 9,5 ha, categoria arabila, pe perioada 1 ianuarie 2001 – 31 decembrie 2003, suprafata cultivata cu porumb, cultura care poate asigura o productie principala de 3.500 kg/ha. In conventia respectiva se arata ca „la suprafata agricola de 9,5 ha pusa la dispozitie revine o valoare totala pentru productia principala de 478.800.000 de lei, pentru perioada 1.01.2001- 31.12.2003. Exploatarea Miniera Mehedinti, in calitate de beneficiar al suprafetei de 9,5 ha, asigura pe toata aceasta perioada contravaloarea productiei principale in suma de 478.800.000 de lei si a productiei secundare in suma de 136.800.000 de lei, compusa din: coceni (2.000 kg/ha), fasole (150 kg/ha) si dovleci (1.000 kg/ha)“.

Locuitorii satului sint acum nemultumiti, spunind ca nu au fost despagubiti, aerul este imbicsit, iar casele s-au darimat. „Nu ne-a despagubit nimeni… Nu avem naiba cu ce trai. Nici pamint, nici bani. Casa mi s-a darimat. Nu se mai poate!“, afirma Usurelu Cornelia.

In aceasta situatie se afla circa 80 de locuitori ai comunei, care au mostenit respectivele suprafete de la batrini. Pina in prezent insa, ei nu detin titluri de proprietate pe terenuri. Oamenii sint nemultumiti de faptul ca, spun ei, Exploatarea Miniera le foloseste terenurile fara sa-i despagubeasca.

Stelian Stoichescu, consilier in cadrul Primariei Malovat, spune la rindul sau ca „acest teren a fost evaluat la vreo 600 de milioane de lei. S-a dat la Intreprinderea Miniera fara acordul consiliului local, la care oamenii nu au fost despagubiti… si conducerea nu vrea sa-i despagubeasca si nici sa conlucreze cu Consiliul Local Malovat. Cetatenii sint foarte revoltati ca nu-i ajuta, nici macar sa vina sa le spuna «Bai, fratilor, avem de gind sa mai intram, sa mai inaintam pe terenul dvs…» Intreprinderea miniera da dovada de indolenta. Pe vremea lui Ceausescu l-au luat prin protocol, cum l-a luat, nu s-a mai tinut cont de nimeni, fara nici o despagubire. Ne lasa si fara apa, casele au inceput sa crape“.

Primarul din Malovat se zbate pentru acordarea titlurilor de proprietate

Potrivit primarului comunei Malovat, Gheorghe Bazavan, aproximativ 80 de familii din satul Negresti nu detin nici pina in prezent titluri de proprietate pe terenurile respective, dar considera ca ei sint indreptatiti sa primeasca despagubiri. „Prima masura care trebuie sa o luam este punerea in posesie a cetatenilor ca sa poata sa se judece cu intreprinderea miniera, pentru suprafetele de teren ocupate. In al doilea rind, ar trebui sa avem in vedere zgomotul care se face la nivel de sat, cladirile sint afectate, pinza freatica nu mai este la cota la care a fost. Deci oamenii aia sint intr-o situatie foarte deplorabila si ne chinuim sa ii ajutam cu tot ce putem. Mina are intr-adevar o conventie de despagubire cu primaria, dar eu consider ca acea conventie trebuia facuta cu cetatenii, nu cu primaria, pentru ca terenul era al cetateanului, dar, nefiind pusi in posesie, oamenii nu au avut nici o cale de a sta impotriva minei. Sesizari au fost tot timpul, dar niciodata nu au fost luate in considerare“, precizeaza primarul Bazavan.

„Ceea ce se intimpla la Negresti este in virtutea legii“

Reprezentantii Exploatarii Miniere nu neaga ca este normal ca oamenii sa fie despagubiti, ceea ce s-a si intimplat pina acum, in cazul anumitor persoane. In ceea ce priveste poluarea si distrugerea caselor insa, nu e nimic de facut. „Consider ca tot ceea ce se intimpla la Negresti este in virtutea legii si exploatarea carbunelui in zona trebuie sa se faca respectind legea. Referitor la despagubirea pe care oamenii din sat o solicita, va spun ca sintem de acord cu ceea ce cer dumnealor si sintem in negocieri. Deja avem platite o parte din sume catre sase sau sapte persoane afectate de exploatarea carbunelui in zona si acum avem inca 87 de milioane de platit pentru inca trei proprietati care sint afectate la aceasta ora. Bineinteles ca, o data cu evolutia fronturilor de lucru ale carierei, proprietatile care sint in fata excavatoarelor, fie ca sint de stat, fie ca sint proprietati particulare, vom tine cont de pretentiile oamenilor“, a declarat Mihai Popa, directorul Exploatarii Miniere Mehedinti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS