16.8 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDesi pot depozita gratuit griul de anul acesta, taranii se lasa asteptati

Desi pot depozita gratuit griul de anul acesta, taranii se lasa asteptati

Productia de griu din Dolj de anul acesta a depasit orice record. Aproximativ 700.000 de tone de griu au fost recoltate de pe tarlalele din judet, proces care s-a incheiat in urma cu mai bine de o luna. „Si ce-i cu asta“, ar putea sa se intrebe circotasii, atita timp cit pretul piinii ramine acelasi, iar taranii se vad pusi in situatia de a accepta preturi ridicole cu care nu-si acopera nici macar cheltuielile. Agricultorii au insa posibilitatea sa-si depoziteze gratuit griul din recolta de anul acesta pina in aprilie anul viitor, in speranta ca preturile vor urma un trend ascendent si isi vor putea recupera din pierderi. Slaba consolare insa.

Griul de anul acesta – „in urmarire generala“

Conform Ordonantei nr. 1046/2004, guvernul a abilitat directiile judetene de agricultura si dezvoltare rurala sa gestioneze subventiile acordate de stat firmelor care poseda spatii de depozitare, cu care s-au negociat sumele acordate pentru fiecare tona de griu depozitata, dar nu mai mult de 2 euro/tona cu TVA inclusa in prima luna si maximum 1 euro/tona /luna ulterior. In Dolj, beneficiare ale banilor statului sint SC CEREALCOM SA, SC TITAN Bailesti, Siloz COMCEREALIS, Moara Calafat, CEREALCAM 2000, COMCEREAL, PAN GROUP si TOPWAY INDUSTRIES. Cea mai mare suma ceruta de o firma depozitara este cea a CEREALCAOM, care,a cerut 2,6 miliarde de lei. „Desi poate parea ciudat, noi putem oferi subventii pentru 110.000 de tone, dar din datele pe care le avem s-au depozitat pina acum aproape 70.000 de tone. Probabil taranii au vindut o parte din griu sau il tin in curtea proprie“, a declarat Traian Bulata, proaspat reconfirmat in functia de director executiv adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj. Pe adresa institutiei au venit deja cererile de deconturi din partea depozitarilor pentru o suma de peste 3,5 miliarde de lei. „Situatia pe care o prezinta acestia directiei se face la inceput pe toata cantitatea depozitata, apoi se calculeaza un stoc mediu in fiecare luna, care va fi mai mic decit cel initial“, a precizat Bulata. Asa se face ca intre cifrele reprezentind cantitatea la receptionarea griului si cele din depozite apar mereu diferente.

Pina in aprilie 2005, afacere pe banii statului

De depozitarea gratuita a productiei se poate beneficia pina in aprilie anul viitor. Asa prevede ordonanta, dar putin probabil sa se intimple. „Daca nu au venit ei pina acum, e greu de crezut ca vor mai veni dupa aceea. E posibil ca o parte dintre producatori sa fi vindut cantitati importante de griu, pentru ca, in ultimul timp, pretul a crescut. Daca la inceput un kilogram se vindea cu 4.000 de lei, acum acesta a crescut pina aproape de 5.000 de lei“, a mai spus Bulata. Cel putin aceasta este varianta oficiala. Sint voci care spun insa ca taranii nu mai au loc de producatori atunci cind vine vorba de depozitare. Oficialii DADR declara insa ca este perfect legal ca un producator care are si depozite sa prefere sa-si depoziteze griul propriu in dauna micilor producatori, chiar daca pentru acest lucru primeste subventii de la stat. Atita timp cit legea nu o interzice, orice este posibil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS