17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVinzarea cireselor, o afacere

Vinzarea cireselor, o afacere

O parte a drumului european dintre Craiova si Radovan a fost impinzita de vinzatorii ambulanti de cirese. Preturile variaza in functie de nationalitatea cumparatorului, dar si de masina pe care o are.

Mirel are 12 ani si este din comuna Radovan. „In fiecare vara dupa ce se coc ciresele si visinele, ies la marginea satului, la drum, sa le vind. Le dau dupa cum ii vad pe clienti. Daca sint straini le cer mai mult ca doar au de unde sa dea. In cazul romanilor, ma orientez in functie de masina pe care o au. Celor mai saraci le cer 10.000 -15.000 de lei pe kilogram. Acum vreo doua zile a venit unul cu o masina straina sa ia si el cirese. „Daca ai mertan platesti 45.000 de lei“, i-am zis. Cind m-a auzit a inceput sa ma injure si m-a intrebat de ce parintilor lui, care trecusera mai devreme, le dadusem mai ieftin. Vara imi scot cei mai multi bani de buzunar. O parte trebuie sa ii dau tatei pentru ca ciresul este in curte la el. Mai fur si de la vecini, dar nu prea des ca daca te prind te rup cu bataia. La cimp daca merg imi dau 100 de mii pe zi, dar muncesc de imi sar capacele. Mai bine culeg cirese si stau cu ele pe marginea drumului sa le vind. De cind s-a incalzit nu am plecat niciodata cu mai putin de 200.000 de lei. De obicei cintarim un kilogram si il punem in punga. Si mai facem o alta smecherie. Tinem in mina doua, trei pungi, restul le pitim prin boscheti. Cind opresc oamenii sa cumpere ii rog sa le ia pe toate pentru ca nu mai am altele si sa nu mai stau degeaba. Si asa vind mai multe la un singur om. Trebuie sa traim si noi. Nu?“, a povestit Mirel.

„Nu avem profit prea mare“

Cei mai multi comercianti se ingramadesc, la doar citiva metri unul de altul, pe drumul dintre comuna Radovan si Perisor. Cristina Ilie are 50 de ani si este casnica. De zece ani s-a mutat la tara dupa ce a fost disponibilizata de la SC AVIOANE Craiova.

„Am pensie foarte mica pentru ca am muncit doar 20 de ani. Sotul meu este in aceeasi situatie. Cind am venit la Perisor, ne-am luat o casa si ceva teren ca sa cultivam verdeturi. In curtea din jurul locuintei ne-am plantat citiva ciresi si visini. Nu avem profit prea mare. Daca am avea ceva bani pusi deoparte, am putea sa ne dezvoltam o afacere si sa cistigam mai mult. O parte din productia de cirese si visine o vindem la drum. Din ce mai ramine facem gem si ma duc la Craiova si il vind. Uneori mai avem si altercatii cu clientii. Unii vin si cumpara un kilogram si incep sa tipe la noi ca unele sint stricate. Nu putem sa stam sa le alegem pe cele mai bune. La preturile astea…. La Craiova se vind cu 30.000 de lei kilogramul. Noi le dam de pomana la doar 10.000 de lei. Daca le pastram prea mult se strica si pe urma pierdem tot“, a spus Cristina.

In lunile de vara, satenii vind din belsug cirese si visine, pentru ca apoi acestea sa fie inlocuite de pepeni si struguri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS