9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSindicalistii vor salarii de 20 de milioane de lei si compensatii de la stat

Sindicalistii vor salarii de 20 de milioane de lei si compensatii de la stat

Reprezentantii celor 4.200 de functionari publici din Dolj ameninta cu declansarea unei greve generale daca guvernul nu le mareste salariile cu 50%, incepind de anul viitor. Presedintele Uniunii Sindicatelor Functionarilor Publici din Finante, Marin Mateica, a declarat miercuri intr-o conferinta de presa ca reprezentantii sindicatelor cer o crestere a salariului mediu pina la 12 milioane de lei, incepind din 2005, urmind ca din 2007 acesta sa creasca pina la 20 de milioane de lei.

„La aceasta ora toate filialele tin conferinte de presa. Cererile noastre sint decente si nu au nici o legatura cu campania electorala. In prezent, salariul mediu al unui functionar este de 3,6 milioane de lei, la care se adauga asa- zisele stimulente, pe care noi le vrem eliminate, deoarece nu sint cuprinse la pensie“, a precizat Mateica. Sindicalistii acuza lipsa de transparenta in ocuparea posturilor din institutii si faptul ca pentru a avea locuri de munca e nevoie sa se pensioneze cineva. „De anul trecut avem acces la locurile de munca in functie de posturile vacante prin pensionare. Am ajuns sa nu ne profesam meseria pentru ca nu mai sintem ingineri sau economisti, ci functionari“, a declarat reprezentantul sindicalistilor. Principalele disfunctionalitati din activitatea functionarilor au loc sint cauzate de faptul ca functia publica este influentata de interesele politice, in sensul in care fiecare schimbare de putere aduce cu sine si modificari ale legilor.

Sindicalistii vor compensari in schimbul interzicerii afacerilor personale

Unul dintre principalele ofuri ale sindicalistilor este interzicerea dobindirii de venituri salariale din alte activitati, functionarii fiind obligati sa traiasca numai din veniturile salariale dobindite in functia pe care o detin. Protestatarii acuza ca salariile mici ii determina pe functionari sa-si caute alte locuri de munca, in acest fel deprofesionalizindu-se administratia publica.

„In prezent, angajarile le fac structurile de putere. Vrem ca in schimbul interzicerii desfasurarii altor activitati in afara serviciului sa fim recompensati cu o crestere de salariu, care va duce si la scaderea coruptiei din administratie. Nu mai vrem stimulentele care ni se dau la salariu pentru ca acestea nu conteaza la pensie“, a declarat unul dintre protestatari. De asemenea, sindicalistii cer ca functionarii publici sa nu aiba voie sa faca parte dintr-un partid politic, deoarece interesele politice influenteaza activitatea institutiilor prin avizul prefectilor atunci cind functiile publice se ocupa prin concurs. „Avem informatii ca functionarii din primariile doljene se simt amenintati de candidatii din turul doi al alegerilor locale. Avem semnale ca politicieniii intentioneaza sa-si aduca propriii oameni dupa alegeri“, a precizat unul dintre liderii sindicali.

Greva generala bate la usa

Sindicalistii au amenintat ca, daca negocierile cu guvernul nu dau roade, vor intra in greva generala. „Nu cerem altceva decit dreptul de a avansa in functia detinuta prin eliminarea avansarilor pe posturi libere si trecerea la sistemul de cariera prin avansarea pe post si posibilitatea de a ne pastra functiile de executie in cazul reorganizarilor“, a afirmat Marin Mateica. Cererile sindicalistilor au sanse mari de reusita, in contextul apropierii campaniei electorale. Chiar daca au insistat asupra faptului ca cererile lor nu au legatura cu campania, e greu de crezut ca protestatarii nu au luat in calcul un astfel de scenariu. Cit de mult va contribui cresterea salariului la stoparea coruptiei ramine de vazut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS