9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBolnavii de cancer din Oltenia, dependenti de un aparat depasit din cauza uzurii

Bolnavii de cancer din Oltenia, dependenti de un aparat depasit din cauza uzurii

Obligati sa lupte cu suferinta fizica, bolnavii de cancer trebuie sa indure si imperfectiunile si indiferenta sistemului sanitar. Singurul aparat de chimioterapie cu ioni de cobalt din Oltenia, aflat la Spitalul de Urgenta Craiova, este mai tot timpul defect, motiv pentru care bolnavii sint obligati sa intrerupa tratamentul. Ultima oara, aparatul de cobaltoterapie a stat defect patru zile.

O femeie bolnava de cancer de colon a sunat la redactie. Printre lacrimi de disperare a reusit sa-si spuna pasul. De joia trecuta a intrerupt chimioterapia pentru ca aparatul de cobaltoterapie de Spitalul de Urgenta Craiova – singurul de altfel din intreaga Oltenie – s-a defectat. „Trebuie sa fac tratament in fiecare zi, timp de doua saptamini. Am inceput sedintele joi, iar vineri le-am intrerupt pentru ca se stricase aparatul. Ar fi trebuit sa-l repare intr-o singura zi, dar nu au facut-o. Ne-au spus, ca si cind nu ar sti ce inseamna intreruperea tratamentului pentru un bolnav de cancer, ca nu sint bani deocamdata pentru reparatie. Mai bine ne impuscau decit sa ne spuna asta. Cui ii pasa daca noi mai traim?“, a spus femeia, printre hohote de plins.

Aproape patru zile fara tratament

Bolnavii de cancer care s-au prezentat vineri dimineata la Spitalul de Urgenta din Craiova au aflat cu stupoare ca nu mai pot face cobaltoterapie, pentru ca aparatul – singurul din toata Oltenia – s-a defectat. Fiind o problema de viata si de moarte a trebuit sa se intervina rapid. Medicii au incercat mai intii sa linisteasca bolnavii, spunindu-le ca este o problema trecatoare care va fi rezolvata in cel mai scurt timp posibil. A ramas ca pina atunci, bolnavii veniti din alte localitati sa ramina in continuare internati, iar cei din oras sa astepte acasa linga telefon.

Intre timp, conducerea sectiei a luat legatura cu firma care asigura service-ul aparatului de cobaltoterapie (denumit si cobaltron), singurul aparat din intreaga Oltenie folosit la distrugerea prin iradiere externa a tesuturilor canceroase.

Potrivit dr. Veronica Dita, seful Sectiei de Radioterapie, tehnicienii au refuzat initial sa raspunda solicitarii din cauza ca spitalul mai avea niste restante de plata pentru reparatii efectuate la acelasi aparat doar cu o luna in urma. „In luna ianuarie, cobaltronul adus acum mai bine de douazeci de ani din Uniunea Sovietica a refuzat sa mai functioneze, probabil din cauza uzurii, iar firma cu care avem contract de service a solicitat pentru reparatii 350 de milioane de lei, pe care spitalul nu a avut de unde sa-i plateasca, raminind dator. Dupa efectuarea reparatiilor, pentru recuperarea sedintelor de terapie pierdute, cadrele medicale din Sectia de Radioterapie au lucrat in trei ture, pina la ora 23.00, inclusiv in zilele de simbata. A fost o munca infernala. Am avut aproape 150 de bolnavi pe zi, in loc de 50, cit ar fi fost in zilele cu activitate normala“, a declarat dr. Veronica Dita.

Aparatura moderna pentru un spital care nu poate sustine cheltuielile de intretinere

Tehnicienii au venit sa efectueze reparatiile abia marti dimineata, si numai dupa ce spitalul si-a platit datoria de 350 de milioane de lei. Pentru remedierea defectiunii – un fir desprins – nu a fost nevoie de mai mult de zece minute.

Asa cum se intimpla de obicei, si de data aceasta de suferit au avut tot bolnavii. Sistemul sanitar la care au cotizat, in loc sa le ofere servicii medicale de calitate, ii trateaza cu doze de birocratie, lipsa de respect si de compasiune.

De doi ani, Spitalul de Urgenta Craiova se chinuieste sa puna in functiune un accelerator de particule linear, in valoare de doua milioane de dolari, primit prin Banca Mondiala, care ar fi ca o mana cereasca pentru bolnavii de cancer din intreaga Oltenie. Cui ii pasa?

Strainii au oferit cel mai bun aparat pentru tratamentul cancerului, raminind ca spitalul din Craiova sa-l foloseasca. Pentru amplasarea acceleratorului de particule era nevoie insa de un spatiu complex adaptat cerintelor CNCAN – autoritatea nationala in materie de radiatii nucleare.

Doua milioane de dolari risipite

Pentru construirea acestui spatiu, spitalul a primit girul Ministerului Sanatatii, dar nu si banii necesari. Cu insistente si interventii s-au obtinut in cele din urma niste fonduri, cu pipeta.

Dupa doi ani, cu chiu, cu vai, s-a reusit ridicarea constructiei, a acoperisului si finisarea peretilor exteriori.

Directorul Spitalului de Urgenta Craiova sustine ca pentru amplasare ar mai trebui indeplinite unele conditii, motiv pentru care a exclus posibilitatea ca aparatul sa fie pus in functiune mai devreme de anul viitor. „Luna aceasta se va realiza racordul electric de inalta tensiune al acceleratorului, dupa care vor incepe primele etape ale amplasarii aparatului“, a mai spus dr. Florin Petrescu.

Ceea ce la inceput s-a crezut a fi o investitie grozava s-ar putea dovedi o grea corvoada pentru o unitate sanitara care mai are in dotare si alte „ustensile“ performante, printre care doua tomografe si un aparat RMN, cheltuielile pentru intretinerea unui asemenea aparat neputind fi suportate de un spital care nu isi poate permite nici macar sa-si plateasca la timp propriii angajati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS