22 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn fost director afla ca a fost director

Un fost director afla ca a fost director

Stefan Bobaru a fost demis in 2001 din functia de director al Grupului Scolar Industrial Constructii Masini Bals. Dupa aproape trei ani, instanta judecatoreasca hotaraste ca demiterea a fost nefondata si trebuie repus in functie, prin achitarea indemnizatiei cuvenite. In noiembrie 2003, in urma hotaririi Curtii Supreme, Inspectoratul Scolar Judetean Bals il repune in functie retroactiv, adica doar in acte, pe perioada de noua luni care a urmat demiterii. Desi, legal, aceasta formalitate ridica probleme: cine raspunde pentru eventualele nereguli petrecute in cele noua luni si cine plateste doua salarii, avind in vedere ca la Grupul Scolar, dupa demiterea lui Bobaru, a fost numit cu delegatie un alt director?

In aprilie 2001, directorul Grupului Scolar Industrial Constructii Masini Bals, Stefan Bobaru, a fost demis. Se pare ca masura luata de ISJ Olt a avut la baza „documentatia intocmita cu ocazia cercetarii abuzurilor savirsite de Stefan Bobaru, prin cheltuirea in mod nejustificat a unor sume de bani, inscrierea unor elevi in clase peste numarul maxim prevazut de lege, neglijenta in pastrarea bazei materiale a unitatii scolare, nerespectarea dispozitiilor legale privind convocarea Consiliului Profesoral si a Consiliului de Administratie“. Considerind ca nu exista nici o dovada care sa il incrimineze, dupa patru zile de la destituire Stefan Bobaru a deschis actiune judecatoreasca si a contestat decizia ISJ Olt.

„Judecata s-a aminat pentru a afla decizia Colegiului Central de Disciplina (CCD) al Ministerului Educatiei si Cercetarii“, povesteste Stefan Bobaru cum a inceput razboiul cu inspectoratul, pentru a se stabili adevarul si pentru a-si recistiga drepturile. „Decizia mi-a fost favorabila – prin hotarirea nr. 24/2001 – si am depus-o la inspectorat. Bineinteles ca ISJ a contestat-o. Tribunalul Olt si-a declinat competenta catre Curtea de Apel, care a respins contestatia, ajungindu-se la Curtea Suprema de Justitie.

La rindul ei, Curtea Suprema a respins actiunea formulata de ISJ Olt, prin hotarire definitiva si irevocabila, pe 11 noiembrie 2003. Eram deci nevinovat si trebuia sa fiu despagubit“, spune Stefan Bobaru

Director doar in acte

Hotarirea judecatoreasca, venita dupa doi ani de cind Bobaru nu mai era decit un simplu profesor al Grupului Scolar Bals, dispunea „reintegrarea domnului Stefan Bobaru in functia de director si obliga plata indemnizatiei de conducere cuvenite, de la data emiterii deciziei de sanctionare si pina la reintegrarea efectiva“.

Cu hotarirea judecatoreasca si cu cea a Colegiului de Disciplina a MEC, Bobaru a mers la inspectorat sa-i fie recunoscute drepturile. Nu mica i-a fost uimirea cind a primit hirtia oficiala care il anunta ca Inspectoratul Scolar Judetean Olt decide: „pentru perioada 6 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2002 (respectiv cele noua luni ramase sa-si incheie mandatul) domnul profesor Stefan Bobaru se reintegreaza in functia de director, cu plata indemnizatiei de conducere cuvenita pentru aceasta perioada. Incepind cu data de 1 ianuarie 2002 inceteaza numirea profesorului Stefan Bobaru in functia de director (…) Cu aceeasi data, domnul S.B. trece la catedra la care este titular“. Actul este datat 21 noiembrie 2003.

„Nu inteleg cum se poate una ca asta: sa-mi spuna la sfirsitul lui 2003 ca eu am fost director cele noua luni pina in 2002, cind eu nu am mai avut aceasta functie nici o zi in plus din 6 aprilie 2001, cind am fost destituit? Adica se poate, legal, sa-mi treaca in cartea de munca o functie pe care eu, practic, nu mi-am exercitat-o? In acea perioada, director la Grupul Scolar a fost, prin delegatie, Ion Balea, care a facut nenumarate probleme. Ce se intimpla cu perioada de noua luni – in cazul in care se descopera vreo ilegalitate – in circa cui va fi pusa: a mea, ca ma pun director acum, retroactiv, sau a lui, care si-a exercitat functia? De ce nu se poate sa-mi dea acum cele noua luni, din data hotaririi Curtii Supreme? In ceea ce priveste indemnizatia, ce se va intimpla: ii vor lua lui Balea banii ca sa mi-i dea mie sau se platesc, pentru noua luni, doua salarii de director? Cine le plateste?“.

Cine plateste oalele sparte – adica doua salarii de director?

Fara sa comenteze demiterea fostului director Stefan Bobaru, Inspectoratul Scolar Judetean Olt il lamureste pe profesor prin declaratia inspectorului general Silviu Neacsu: „este cit se poate de legal! Desi nu si-a exercitat functia de director, in cartea de munca a lui Stefan Bobaru, perioada de noua luni – 6.04.2001 – 1.01.2002 – va fi trecuta ca exercitare a functiei de director. Indemnizatiile cuvenite vor fi primite de fostul director pina la sfirsitul anului in curs“.

Cit priveste raspunsurile la intrebarile referitoare la raspunderea care – in cazul eventualelor probleme aparute in perioada respectiva – va trebui asumata de un director, juristul A.D. spune: „Ion Balea este raspunzator pentru orice decizie luata la nivel de conducere in acea perioada la Grupul Scolar Industrial Constructii Masini Bals. In acea perioada, el a fost director cu drept de semnatura. Cit priveste salariul lui Stefan Bobaru, va fi platit de inspectorat. In cazul in care institutia nu este de acord, se poate constitui o comisie de ancheta, care sa dea in judecata persoana care a semnat demiterea directorului – nefondata, conform actului judecatoresc, si, din cite se pare, pe inspectorul general“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS