30 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopiii strazii si adolescentele gravide pot primi bani de la Banca Mondiala

Copiii strazii si adolescentele gravide pot primi bani de la Banca Mondiala

Deocamdata, cinci comune din Gorj vor fi finantate de Fondul Roman de Dezvoltare Sociala

Conducerea Fondului Roman de Dezvoltare Sociala(FRDS) a aprobat sase proiecte de infrastructura care vor fi derulate in judetul Gorj. Anuntul a fost facut joi, in cadrul unei sedinte ordinare a FRDS, care a avut loc la Prefectura Gorj, unde Mihaela Peter, reprezentanta FRDS, s-a intilnit cu o parte din primarii comunelor care vor beneficia de finantari de la Banca Mondiala.

Ion Calinoiu, vicepresedinte al Consiliului Judetean Gorj, a spus la Fondul Roman de Dezvoltare au fost depuse mai multe proiecte de catre reprezentanti ai comunelor din Gorj, unul din principalele motive fiind asigurarea a 70% din finantarea necesara.

Mihaela Peter a spus ca judetul Gorj este unul dintre cele mai active in ceea ce priveste intocmirea de proiecte cu finantare externa:

„S-au aprobat sase proiecte pe infrastructura care au indeplinit conditiile de eligibilitate. Cite unul la Schela, Musetesti, Pades si Tismana si doua la Alimpesti. Proiectele se refera la alimentari cu apa, amenajari de drumuri si de camine culturale. Valoarea finantarilor variaza intre 50 si 75.000 de dolari. Alte 11 proiecte vor beneficia de finantare de la FRDS. Banii vin de la Banca Mondiala. Tot prin FRDS va fi finantat si programul de inchidere a minelor“, a declarat Mihaela Peter.

Toate comunitatile sarace ar putea primi bani daca vor scrie proiecte

Fondul de Dezvoltare Sociala vizeaza grupuri mari de beneficiari, printre care comunitati sarace si grupuri dezavantajate. In viziunea FRDS, un sat considerat sarac trebuie sa indeplineasca macar trei din urmatoarele criterii: mai mult de 50% dintre gospodarii nu au acces la apa potabila, 60% nu au acces la electricitate, mai mult de 50% dintre elevii de clasele I – VIII fac peste o ora pina la scoala, folosind mijloacele de transport obisnuite, distanta fata de cel mai apropiat oras cu 50.000 de locuitori sa fie mai mare de 25 de kilometri, sa nu existe mijloc de transport in comun, mai putin de 5% dintre gospodarii sa aiba telefoane functionale si singurii agenti economici din sat sa activeze in domeniul comertului si al alimentatiei publice.

Bani mai pot solicita si grupurile considerate dezavantajate care nu beneficiaza de sprijinul institutiilor publice sau al familiei din care fac parte. Este vorba de: batrini saraci, bolnavi, femei sarmane, parinti saraci cu copii in intretinere, copii ai strazii, adolescente insarcinate. Grupurile dezavantajate pot fi atit din mediul urban, cit si din cel rural. La componenta infrastructura rurala, valoarea fondului acordat este de maximum 75.000 de dolari, beneficiarul urmind sa contribuie cu 10% din suma totala, in bani sau natura. La componenta servicii sociale, se acorda maximum 20.000 de dolari, contributia beneficiarului fiind de 5%, iar la componenta activitati generatoare de venit se acorda maximum 20.000 de dolari, contributia beneficiarului fiind de 15%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS