13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalul Judetean Gorj - dat in judecata de furnizorii de medicamente

Spitalul Judetean Gorj – dat in judecata de furnizorii de medicamente

Criza de medicamente din spitalele gorjene este din ce in ce mai mare. Furnizorii refuza sa mai onoreze comenzile pentru ca nu si-au primit banii. Sefii sectiilor, medicii si asistentele se plingde situatia creata, dar cind vorbesc despre saracia din spitale, majoritatea prefera sa ramina anonimi de frica unor eventuale repercusiuni.

In sectiile spitalelor din Tirgu Jiu lipsesc si cele mai ieftine medicamente, produse romanesti care costa doar citeva mii de lei. Sectia de cardiologie nu are de citeva luni Furosemid, un medicament indispensabil pentru cardiaci care costa doar 17.000 de lei.

Pacientii si insotitorii sint trimisi la farmacii sa il cumpere. Pentru cazurile de urgenta, cadrele medicale pastreaza citeva pastile de rezerva.

„Pentru ca nu e scump, noi mai cumparam din cind in cind si tinem in dulap pentru cazurile de urgenta. Vine omul cu infarct si nu avem ce sa-i dam pina cind se duce la farmacie sa-si cumpere“, a spus una din asistentele sectiei.

5.000 de metri de fasa pe saptamina

Nici in celelalte sectii, situatia nu este mai buna. Seful Sectiei de dermatologie spune ca are foarte multi pacienti care vin intepati de insecte si care au nevoie de interventii rapide pentru ca la alergici, intepaturile sint letale. Nici unul dintre medicamentele necesare nu se gaseste insa in spital. Spitalele mai duc lipsa si de materiale sanitare, in special fasa si vata. Principala cauza pare sa fie epidemia de pneumonie atipica din tarile asiatice, principalele furnizoare de bumbac. „Ne-am impus cota pe care incercam sa o impartim in functie de necesar. 5.000 de metri pe saptamina. Incercam sa supravietuim, sa ne mentinem pe linia de plutire“, a precizat medicul Emil Sandu, directorul spitalului.

Furnizorii incearca sa-si recupereze banii la tribunal

Criza de medicamente este cauzata de lipsa de fonduri cu care se confrunta spitalul. Datoriile catre furnizori au ajuns la 30 de miliarde de lei, bani pe care acestia incearca sa ii recupereze prin instanta. In plus, acestia refuza sa mai onoreze comenzile. Lipsa de fonduri este la rindul ei determinata de diferenta dintre serviciile prestate de spital si cele platite. In prima jumatate a anului, spitalul a primit de la Casa de Asigurari de Sanatate Gorj 82 de miliarde de lei pentru serviciile contractate, dar a efectuat servicii de 122 de miliarde de lei. Diferenta reprezinta exact datoriile catre furnizori. Conducerea spitalului spune insa ca nu are idee cind va fi rezolvata aceasta situatie de catre cei care se ocupa de finantarea unitatilor sanitare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS