9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024

Bilantul dupa potop

Peste 600 de case si anexe gospodaresti inundate, mii de hectare de culturi agricole distruse si peste 150 de fintini infestate; acesta este bilantul incheiat de autoritatile doljene in urma precipitatiilor de zilele trecute. Chiar daca nu a mai plouat in ultimele zile, apele se retrag destul de greu.

Inspectoratul de Sanatate Publica Dolj a fost sanctionat de prefectura pentru ca nu a avertizat populatia ca apa nu este buna de baut.

Iesirea din matca a riului Teslui si a piraielor Raznic, Gemartalui si Tejeac, dar si scurgerile apelor de pe versanti au dus la inundarea mai multor localitati. In satele Picaturile si Gaia din comuna Murgasi au fost inundate peste 200 de gospodarii.

Beciurile si fintinile sint pline de apa, iar oamenii nu pot face deocamdata mare lucru pina cind nu se mai usuca pamintul. „Putinile si butoaiele plutesc in beci. Asteptam sa se mai zvinte pamintul ca sa putem umbla pe batatura“, a spus Maria Calui.

80% din terenurile agricole din Murgasi si Mischii au fost afectate de inundatii.

In comuna Mischii, peste 347 de gospodarii din satele Motoci si Mlecanesti au fost inundate.

„Grajdurile si toate constructiile din paianta care au stat mai multe ore in apa au cazut. Finul a fost luat de ape, cocenii la fel, ba chiar si lemnele le-am luat de prin curtile vecinilor, de unde le dusese apa“, spune Ion Caramizaru.

In satul Leamna de Sus a fost distrus podul de peste piriul Tejeac, iar in Murgasi doua poduri si patru podete de pe piriul Gemartalui au fost luate de ape.

La Cotu a fost potop

Satul Cotu, din comuna Breasta, localitatea cea mai afectata de viitura, este in continuare inconjurat de ape. Singurul drum de acces este impracticabil din cauza stratului gros de mil si apa. Pentru ca fiul ei sa nu piarda o zi de scoala, Camelia Bica, din Cotu si-a luat copilul in spate si trecut cu el prin noroi: „Nu pot sa-l las sa nu se duca la scoala pentru ca pierd alocatia lui. Sintem obisnuiti. Nu-i prima data cind se intimpla asta. Acum se mai poate trece. Mai greu, dar se poate trece. Ieri, (luni, 14 aprilie- n.r) nu a fost chip. Era apa de aproape un metru“.

Satul Cotu este asezat pe un fel de insula. Intre sat si drumul judetean este o vale care, de cite ori se umfla Raznicul sau ploua torential, se umple cu apa. Marian Buzdugan are casa la numai citiva metri departare de piriul Raznic. Este o casa modesta, construita din chirpici.

„Asta este a cincea pe care am ridicat-o. De cite ori se umfla Raznicul, imi ia apa casa. N-am unde sa ma mut, ca m-as muta. Cind vad ca ploua mai mult de doua zile, imi iau copiii si ma duc mai sus, in deal. De acolo vad tot ce se intimpla. Sintem bagati aici in vagauna asta“.

Mariei Cretu apa i-a intrat pina in hol: „A fost de atitea ori inundata incit toti peretii sint crapati. Poti sa bagi mina printre crapaturi. Cine dracu’ sa ne despagubeasca si pe noi? Cind e apa pina la briu vin toti si ne promit marea cu sarea. Cind se usuca pamintul, ne uita. Noi n-avem nici ulite, nici drumuri pietruite, nu avem nimic“.

Gheorghe Firu spera ca primarul se va tine de cuvint si, dupa Pasti, le va da teren sa isi construiasca alte locuinte, intr-o zona mai inalta, ferita de furia apelor: „Pina acum s-a abtinut sa ne promita ceva, dar acu’, cind a vazut ce am patit, cind ne-au scos cu barca din casa, ne-a promis“.

Peste 100 de fintini contaminate in Dolj

In Dolj, peste 100 de fintini au fost contaminate, in urma inundatiilor din ultimele zile. Desi ar fi trebuit sa dezinfecteze aceste fintini, cei de la Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj au neglijat sa treaca prin satele sinistrate. Oamenii sint nevoiti sa ia apa de la zeci de kilometri distanta si se tem sa nu le moara animalele de sete.

Localitatea Mischii a fost printre cele mai afectate din cauza ultimelor inundatii. Peste 250 de familii au fost sinistrate si apa din 84 de fintini este nepotabila. Oamenii spun ca nimeni nu a trecut pina acum sa le dezinfecteze fintinile.

Localnicii sint nevoiti sa mearga 15 km pina la Craiova sa-si ia apa de baut. Apa este atit de tulbure incit animalele refuza sa o bea. Oamenilor le este frica sa nu le moara vitele de sete. Desi ar fi trebuit ca pina acum cei de la DSP Dolj sa fi clorinat fintinile, acestia nu au dezinfectat decit citeva dintre ele. Doar o mica parte dintre sinistrati au fost vaccinati antitetanos, fiindca nu a fost suficient ser. Cei de la DSP Dolj sustin ca nu au trecut inca pe aici, motivind ca inca nu s-au retras apele.

Prefectura Dolj va lua masuri de sanctionare a celor de la DSP Dolj.

Elena Serbanoiu, subprefectul de Dolj, spune ca a propus sanctionarea conducerii de la DSP Dolj. „Am propus inca de ieri sa fie sanctionati cei de la DSP pentru indiferenta fata de sanatatea acestor oameni sinistrati. Daca nu se vor implica de urgenta o sa cer chiar demisia celor vinovati. Se vor lua masuri de urgenta pentru ca sinistratii sa primeasca apa minerala“.

Doctor Ofelia Manole de la DSP Dolj sustine ca s-a dus la Mischii, in urma cu doua zile, pentru a identifica si dezinfecta fintinile afectate.

„Am clorinat citeva fintini, dar localnicii nu au putut sa ne arate toate fintinile a caror apa nu mai este potabila. Asteptam retragerea apelor si vom continua dezinfectarea fintinilor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS