28.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrecerea de la dolar la euro face victime printre comerciantii din bazare

Trecerea de la dolar la euro face victime printre comerciantii din bazare

Cei care aduc marfa din Republica Moldova sau din Ungaria se gindesc deja sa renunte la afaceri

Majoritatea comerciantilor din bazarele severinene aduc marfa din strainatate, chiar daca in ultima perioada si-au facut aparitia produsele autohtone, aduse de la Timisoara, Arad sau Cluj.

Exista si marfa din strainatate, care insa este achizitionata din angrourile Bucurestiului si revinduta in bazarul severinean.

Pentru cei care comercializeaza marfuri romanesti, trecerea de la dolar la euro nu are efecte puternice. Cei care aduc aceste produse in bazar le cumpara in lei, nu in valuta. Situatia este insa alta pentru cei care vind marfa adusa din Republica Moldova si Ungaria.

„Cred ca o sa ne axam numai pe marfa adusa de la Bucuresti“

Multi comercianti care isi vind marfa in bazar nu s-au obisnuit cu euro. Nici in Ungaria nu se percep doar euro.

„Dolarii inca sint buni, dar, de multe ori, este mai bine sa se cumpere marfa in euro, fiindca profitul rezultat este cu vreo doua-trei procente mai mare“, a spus un comerciant care aduce din 1995 marfa din Ungaria.

De ceva vreme, afacerea nu mai merge ca la inceput. Si Claudiu Tanasie, vecin de taraba, care aduce marfa din orasele de linga Chisinau, este de aceeasi parere:

„La inceput am mers in Turcia, dar m-am reorientat mai tirziu spre Republica Moldova. Nu regret acest pas. Greutati am intimpinat, mai ales la inceput, cind nimic din ce aduceam si vindeam in bazar nu era insotit de nici un fel de acte. Fiindca nu-mi placea sa fiu mereu atent sa nu imi ii fie confiscata marfa de Garda Financiara sau de Politia Economica, am decis sa-mi infiintez o asociatie familiala. Nu mai sint cumparatori, chiar daca marfa e din plin pe tarabe. Ne costa mai mult acum, ca luam pe euro, dar cred ca o sa ne axam numai pe marfa adusa de la Bucuresti“.

„De multe ori, fixam pretul in functie de client, ca sa cistigam totusi ceva“

Cei care comercializeaza marfuri aduse din spatiul Comunitatii Statelor Independente, neavind atit de multi bani de rulat, sint si cei mai vulnerabili, in cazul in care vinzarile merg mai greu. Cei care aduc marfa din Ucraina sau din Republica Moldova si o vind la Drobeta Turnu Severin spun ca in aceste tari, marfurile se cumpara in dolari.

„Dolarul a inregistrat o scadere destul de mare, dar asta nu ne aduce nici un profit. Spre exemplu, cu citeva luni in urma, un dolar american in Ucraina il cumparam cu 5,5 sau 5,6 grivne (moneda nationala a Ucrainei – n.r.). Acum, dolarul se vinde intre 5,3 si 5,4 grivne. De multe ori, fixam pretul marfii in functie de client, ca sa cistigam totusi ceva. Schimbarea monedei de referinta in euro nici nu ne dezavantajeaza, dar nici nu ne aduce bani mai multi. Ma gindesc sa ma apuc de altceva, pentru ca nu mai merge“, a spus Sorin Mihalcov, de 31 de ani, comerciant.

Marfurile cumparate din Ucraina cu euro sint, de regula, produse de uz casnic, care sint aduse din Cehia, Ungaria si alte state unde moneda de referinta este cea europeana. Cu citeva luni in urma, acest lucru era profitabil, deoarece in Ucraina un euro avea o valoare inferioara dolarului. Acum, tot mai multi comercianti din bazarele severinene se gindesc sa renunte la afaceri sau sa cumpere marfa doar din Capitala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS