6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoul Cod al Muncii le va da de furca angajatorilor

Noul Cod al Muncii le va da de furca angajatorilor

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Mehedinti a demarat o campanie de popularizare a noului Cod al Muncii, care se va desfasura in toate orasele din judet.

Potrivit directorului institutiei, Vasile Eftinoiu, aplicarea noului cod, care include recomandari ale Comisiei Europene, impune elaborarea unor acte normative speciale, care ar urma sa intre in vigoare pina in 2007:

„Este un cod pe care il consider echilibrat si care are la baza principii fundamentale, care se regasesc si in Constitutia Romaniei. Printre cele mai importante sint cele care elimina orice discriminare intre participantii pe piata muncii. Incheierea contractelor de munca este prevazuta sa se realizeze in forma scrisa. Sint si exceptii; atunci cind nu exista, se presupune ca respectivul raport de munca a avut un caracter pe o perioada nedeterminata, din punct de vedere al timpului de munca“.

Angajatorii trebuie sa constituie un fond de garantare

In opinia inspectorului-sef al ITM Mehedinti, textul noului Cod al Muncii le va da de furca angajatorilor, care va trebui, de la 1 martie, sa asigure salariatii impotriva accidentelor de munca si a bolilor profesionale, dar sa stabileasca si fondul de garantare a salariilor.

„Angajatorii au obligatia de a-si asigura salariatii contra riscului de neplata a sumelor care le sint datorate in executarea contractului de munca sau ca urmare a incetarii acestuia. Fondul de garantare se va constitui la nivelul fiecarui angajator, in termen de trei ani de la momentul incheierii contractelor individuale de munca. Modul de constituire si utilizare va fi reglementat printr-o lege speciala, iar dimensiunea va fi de trei ori valoarea salariilor pe o luna“, a spus Vasile Eftinoiu.

Sindicatele din Mehedinti apreciaza modificarile din Codul Muncii. „Este mult mai bun pentru angajati si erau necesare noi texte ale acestui act normativ, care apara drepturile salariatilor“, a spus Constantin Screciu, presedintele CNSLR Fratia Mehedinti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS