24 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSatenii din Gorj nu vor avea bani sa isi achite impozitele

Satenii din Gorj nu vor avea bani sa isi achite impozitele

• In Gorj, vor fi percepute impozite pentru 250.000 de hectare de teren • In judet sint 140.000 de hectare de finete, iar impozitul pe fiecare hectar va fi de maximum 800.000 de lei • Cine nu plateste ar putea pierde terenul

Noua lege care stabileste impozitele pentru terenurile agricole le pune probleme satenilor cu pensii de CAP si care nu mai au alte venituri. Teama ca li se vor pune in spate impozite mai mari decit pot duce ii determina pe unii proprietari ai gospodariilor recenzate sa se gindeasca de doua ori inainte de a declara ceva. Cele mai multe incercari in acest sens se inregistreaza la declararea animalelor. In urma verificarilor se va stabili cine si ce suprafata de teren detine, iar pentru toata lumea plata impozitului va fi obligatorie. Inca din anul 994 a existat o lege care reglementa regimul impozitelor pentru terenuri, insa aceasta nu s-a aplicat. Abia din acest an taranii va trebui sa isi achite darile catre stat. Conform Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAIA), in judetul Gorj exista o suprafata de aproape 250.000 de hectare de teren pentru care se va percepe impozit. Peste 100.000 de hectare reprezinta teren arabil, iar peste 140.000 de hectare sint terenuri cu pasuni si finete. Pentru acestea din urma este prevazut un impozit destul de consistent.

Oamenii nu vor avea cu ce sa plateasca

In ceea ce priveste terenul arabil, aproximativ 98% din acesta este in proprietate privata. In functie de rangul localitatii si de zonele de favorabilitate, se va stabili si nivelul taxelor. „Impozitul va ajunge la terenul arabil la 100.000 de lei pe hectar, in rest variind intre 70 si 80.000 de lei. La via hibrida, impozitul va fi probabil acelasi ca la terenurile arabile, respectiv 70- 80.000 de lei. La pasuni si finete, este intre 600 si 800.000 de lei, dar, in functie de rangul localitatii, in unele locuri poate ajunge si la cinci milioane de lei. Fiecare consiliu local va stabili nivelul taxelor. Poate ca vor exista ceva facilitati pentru pensionari. Taranii nu vor avea cu ce sa plateasca. Vor putea sa isi achite taxele numai daca isi vor lucra eficient terenurile si nu doar pentru a produce in gospodarie. Multi ar trebui sa se asocieze sau sa isi dea terenurile in arenda, plata impozitului revenindu-i atunci arendasului. La finete nu se pot face imbunatatiri, iar in Gorj este o suprafata mare de finete. Va trebui sa se creeze asociatii, sa se planteze pomi fructiferi“, a declarat Constantin Negrea, director in cadrul DGAIA Gorj.

La Tirgu Jiu, cel mai mare impozit: 43 de milioane de lei pe hectar

In ultima sedinta a Consiliului Local Tirgu Jiu a fost stabilit cuantumul impozitelor care vor fi platite de cetateni. Municipiul a fost impartit in trei zone. In zona A, impozitul este de 4.300 de lei pe metrul patrat, in zona B se va plati 3.000 de lei, iar in zona C, metrul patrat va costa 1.900 de lei. Peste 1.200 de hectare de teren agricol nu au fost lucrate, aproape 500 numai in Lunca Jiului. Daca satenii nu isi vor munci terenurile, ar putea ramine fara ele, conform legii. Specialisti din cadrul DDAIA vor monitoriza in fiecare an suprafetele nelucrate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS