15.6 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDaca intr-o regiune cu „coarne“ „s-a lipit“ si o echipa de interventie speciala, in restul tarii ce facem?

Daca intr-o regiune cu „coarne“ „s-a lipit“ si o echipa de interventie speciala, in restul tarii ce facem?

Nu m-a surprins cind s-a trimbitat, pe la radio si pe la televiziunea nationala, ca „melepatul“ lui M.M. a infiintat o echipa speciala de interventie pentru deszapezire. Se stia ca toate formatiile de deszapezire sint speciale fiindca operatia respectiva nu se face zilnic si am inteles ca aceasta este si mai speciala. Pentru a se vedea cit de speciala este aceasta echipa a fost si superdotata fiindca zestrea ei de inceput (doar zece masini cu utilaje de deszapezire) a costat zece milioane de dolari americani. Ce inseamna zece milioane de dolari pentru o tara care negociaza ani si ani de zile cu FMI sau BI cite o amarita de transa de imprumut cu acelasi ordin de marime nu ne prea impresioneaza, dar, daca spunem ca aceasta suma echivaleaza cu salariul pe o luna a doua sute de mii de maturatori de strada, parca intelegem mai bine valoarea celor zece milioane de dolari. Si daca spunem si ca acesti maturatori pusi umar linga umar ar ocupa peste o suta de kilometri, adica distanta Bucuresti – Sinaia, chiar ca incepem sa ne imaginam si valoarea comisionului acordat de catre furnizorii de utilaje.

Dar acest minister, care nu este in stare sa curme calatoriile cu „nasu’“ pe toate trenurile tarii fiindca mai are (macar) in titulatura si „lucrari publice si amenajarea teritoriului“, ma face sa ma intreb:

1) El, acel ministru care i-a amenintat pe cei zece soferi de pe cele zece masini, de un milion de dolari fiecare, ca-i da afara daca nu se tin de treaba, ce zice daca gorjenii, mehedintenii si doljenii inundati, fiindca de zece ani nu se mai „amenajeaza“ nici un „teritoriu“, i-ar cere sa-si dea demisia? Chiar si-ar da-o?

2) Daca s-au dat 335 de miliarde de lei pe zece masini, bani care reprezinta cam un sfert din bugetul Ministerului Culturii si Cultelor, care nu are bani nici macar sa intretina Mausoleul de la Marasesti (atentie, ridicat intre cele doua razboaie cu banii vaduvelor de razboi), cu cit se va micsora cheltuiala pentru deszapezire a directiilor judetene de drumuri si poduri Prahova, Buzau si, hai sa zicem, Ilfov?

3) Nu era mai bine ca cele zece masini sa fie cumparate pentru capitala tarii, cu alte cuvinte sa deserveasca doua milioane de romani – adica 10% din populatie, decit sa-i serveasca pe cei cu vile la Snagov si pe Valea Prahovei?

Domnule ministru Miron Mitrea, chiar nu va doare ca pentru o canalizare subdimensionata a fost nevoie de golirea lacului de acumulare Portile de Fier II ca sa se poata scurge apa care a inundat Gura Vaii? Stiti cita energie electrica de zece ori mai ieftina decit cea platita de romanii cu un cistig mediu de o suta de dolari s-ar fi produs? Sa stiti ca din cauza neamenajarii teritoriului, elevii din Corcova si Gorund n-au putut merge la scoala. Fiindca sinteti in capul trebii la un minister care se cheama si al locuintelor, va anunt ca numai la Drobeta Turnu Severin, din cele 500 de cereri de locuinte sociale, s-au rezolvat doar 32 prin amenajarea unei cazarmi, si aceea facuta de regele Carol I acum aproape un secol.

Iata ca „iarna nu-i ca vara“ si pe la americani, italieni, elvetieni, nemti si suedezi, iar ei nu se mai lauda cu echipe speciale de deszapezire, ci cu organizarea celor normale. Inainte de a arunca banii romanului, amintiti-va de notiunile: necesar, lux si risipa, si recititi povestea lui Creanga cu drobul de sare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS