24.4 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCetate - un salas al ingerilor pe malul Dunarii

Cetate – un salas al ingerilor pe malul Dunarii

Cind spui Cetate, te gindesti la comuna unde, de vreo 12 ani incoace, Marin Duta tot sta in fruntea obstii. A schimbat mai multe partide si, poate, o sa le mai schimbe, daca vreo alta formatiune politica – chiar si UDMR – ar fi dispusa sa faca mai mult pentru locuitorii comunei.

Cind spui Cetate, te gindesti si la poetul-mosier Mircea Dinescu, pastorul ingerilor de pe aceste meleaguri, despre care lumea crede ca are sute de hectare in proprietate, dar care poseda, de fapt, doar vreo noua hectare, de pe care n-a cules nici un bob de griu din pricina secetei.

Cind spui Cetate, spui numele comunei in care oamenii isi doresc nespus o benzinarie. Si tot cind spui Cetate, te gindesti la tarani, la grijile lor de zi cu zi.

„Inger Parc“ – o particica de rai pogorita pe meleaguri doljene

„Daca tu o sa faci <<Dracula Park>>, atunci de ce sa nu am si eu un <<Inger Parc>>“, i-a spus odata Mircea Dinescu lui Dan Matei Agathon, ministrul turismului. Poetul chiar s-a tinut de cuvint. A infiintat un salas in care cultura este la ea acasa. Pe banii lui, sa moara de necaz cei care-l cred scirtar.

O tabara de creatie pentru poeti, pictori, sculptori, modelatori in lut, aflata chiar pe malul Dunarii, un imobil impunator ce a apartinut cu ceva vreme in urma granicerilor, achizitionat cu patru milioane de lei de la Consiliul Local Cetate si renovat – toate acestea reprezinta „Inger Parc“. Aici, oamenii de cultura vin sa profite de liniste si sa creeze. Toate cheltuielile sint suportate de Dinescu, prin a sa Fundatie pentru Poezie.

Pescarul Dinescu

Despre „Inger Parc“, Mircea Dinescu, prezent la Cetate ca in aproape fiecare week-end, n-a vrut sa declare nimic:

„Nu dau interviuri, am venit sa dau cu batul in balta. Da’ o poza te las sa-mi faci. Stai sa-mi iau undita si sa gasesc o pozitie mai buna“.

Si se lasa pina la urma fotografiat cu undita in mina, sprijinit de unul dintre obiectele cu care se mindreste – o sanie de altadata, linga care se afla un tractor de acum o jumatate de veac – cu o atitudine aproape napoleoniana.

„Despre <<Inger Parc>> sa-ti vorbeasca oamenii care sint aici“, spune Mircea Dinescu. Urca apoi intr-un Jeep si pleaca sa intrebe de vorba pestii din Dunare

Un sat neolitic – in constructie la Cetate

Intr-o camaruta plina ochi cu oale, ulcele si diverse alte obiecte din lut lucreaza citeva fete. Sint studente la Sectia Ceramica a Facultatii de Arte Decorative si Design din Bucuresti.

Misiunea lor este sa creeze toate obiectele specifice unor gospodarii de acum 3.000 de ani: farfurii, oale, strecuratori, margele, dar si jucarii pentru copii, toate din lut. Aceste obiecte sint necesare pentru un viitor sat neolitic, cu sase gospodarii, ce va fi reconstituit la Cetate. Chiar pe „mosia“ poetului.

Peste tot, pe linga „palatul“ lui Dinescu, iti capteaza imediat atentia operele „ingerilor“ care au trecut pe aici. Macar una dintre ele trebuie mentionata. E vorba despre „Dialog spatial“, o ciudata increngatura de forme geometrice, care par a fi construite din metal, dar, de fapt, sint… ceramice. Cuvintele cu greu pot descrie toate realizarile artistilor de la Cetate. Cel mai bine este sa le vezi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS