15.6 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateVesti proaste in tratamentul malariei

Vesti proaste in tratamentul malariei

Parazitul care cauzeaza malaria este mult mai vechi decit credeau cercetatorii si si-a format capacitatea de a rezista atit medicamentelor care il combat, cit si efectelor unui eventual vaccin. Vestile proaste vin de la doua studii americane publicate in revista stiintifica britanica Nature, asupra genomului parazitului Plasmodium falciparum, transmis prin intepatura tintarului anofel.

Echipa de cercetatori de la Institutul National American al Sanatatii, condusa de Xin-Zhuan Su, a constatat ca parazitul nu este doar foarte vechi si extrem de divers pe plan genetic, dar este si dotat cu o gena care il ajuta sa reziste actiunii medicamentelor impotriva malariei, gena mai raspindita decit se credea.

Cercetatorii au analizat diversitatea mutatiilor prezente la diferiti paraziti ai malariei, din zone geografice diferite. Astfel au ajuns la concluzia ca parazitul a aparut acum 100-180.000 de ani, in perioada in care omul a plecat din Africa si a inceput sa populeze planeta. Analizele precedente sugerau ca parazitul nu exista decit de 3-5.000 de ani. Intr-un alt studiu, echipa lui Su demonstreaza ca gena care ii confera parazitului rezistenta la medicamentele obisnuite in cazurile de malarie, este mai frecventa decit s-ar fi crezut. „Aceasta analiza arata ca rezistenta la chinina este mai frecventa decit credeam noi. Acum mai stim si ca parazitul african care a devenit rezistent la medicamente la sfirsitul anilor ’70 provenea, de fapt, din Asia de Sud-Est“, a aratat dr. Su. N-a fost nevoie decit de 10 – 15 ani pentru ca parazitii deveniti rezistenti la tratament sa se imprastie in toata Africa. In fiecare an, 2,7 milioane de oameni din toata lumea, mor de malarie, iar dintre acestia aproape un milion sint copii sub cinci ani din Africa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS