13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMese festive doar cu aviz sanitar-veterinar

Mese festive doar cu aviz sanitar-veterinar

Persoanele fizice care organizeaza mese festive – nunti, botezuri, pomeni – cu alimente preparate in casa vor raspunde in fata legii in cazul in care mesenii se imbolnavesc din cauza mincarii, a declarat simbata, intr-o conferinta de presa, secretarul de stat Rovana Plumb, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). Seful ANPC a precizat ca in urmatoarea sedinta de guvern va fi luata in discutie o propunere de introducere a unor sanctiuni pentru astfel de persoane.

„Teoretic, doar agentul economic care inchiriaza spatiul unor persoane fizice pentru organizarea diferitelor evenimente este tras la raspundere in cazul unor imbolnaviri. Insa, nu ni se pare corect ca acel agent economic, care de alftel nu poarta nici o vina pentru calitatea produselor alimentare aduse de client, sa suporte rigorile legii, cind vinovat este de fapt organizatorul petrecerii“, a precizat Rovana Plumb.

Ea a adaugat ca majoritatea cazurilor de „imbolnaviri in masa“ este cauzata tocmai de neglijenta organizatorilor meselor festive, care, uneori, prepara alimentele in conditiile cele mai derizorii. Presedintele ANPC apreciaza ca aceia care pun la dispozitie sali de restaurante sau cantine, pentru organizarea unor astfel de evenimente, dau, la rindul lor, dovada de neglijenta, deoarece nu conteaza calitatea preparatelor.

Propunerea Autoritatii este de instituire a unor sanctiuni drastice pentru persoanele fizice vinovate de imbolnavirile in masa. „Propunem ca acestea sa suporte aceleasi sanctiuni ca si agentii economici“, a subliniat seful ANPC.

De asemenea, actul normativ care va reglementa aceste sanctiuni va prevedea certificarea obligatorie, de catre medicii sanitar-veterinari, atit a calitatii produselor alimentare folosite ca materie prima, cit si a modului de preparare si depozitare a acestora.

Potrivit unui act normativ aprobat in sedinta guvernului agentii economici – fie producatori, fie comercianti – vinovati de imbolnaviri in masa a populatiei risca pedepse cu inchisoarea de pina la zece ani. Sanctiunile aplicate de Autoritate pentru astfel de cazuri pornesc de la 250 de milioane pina la un miliard de lei, iar unitatile pot fi inchise definitiv. Numai de la inceputul anului si pina in prezent au fost inregistrate zeci de cazuri de toxiinfectii alimentare, ale caror victime au cazut mai ales copiii.

ANPC recomanda prudenta in privinta consumului de alimente, in perioada caniculei

ANPC recomanda prudenta in privinta consumului de alimente in perioda caniculei, mai ales produse lactate, pentru prevenirea unor toxiinfectii alimentare. Secretarul de stat Rovana Plumb, presedintele ANPC, a anuntat simbata, intr-o conferinta de presa, o intensificare a controalelor privind calitatea produselor, mai ales in pietele agroalimentare, pentru prevenirea unor imbolnaviri nedorite.

„Din pacate, populatia cumpara cu buna-stiinta produse alterate, considerind mai important pretul decit calitatea alimentelor. Noi le recomandam consumatorilor sa evite achizitionarea de alimente preambalate de la coltul strazii sau de pe tarabe, dar mai ales sa verifice teremenul de valabilitate al produselor. Comertul ambulant este unul din factorii cu cel mai ridicat risc de imbolnavire a populatiei“, a subliniat ministrul.

Autoritatea avertizeaza populatia asupra riscurilor la care se expune achizitionind alimente comercializate „la coltul strazii“ de la vinzatori ambulanti. Responsabilii ANPC se declara „neputinciosi“ in lupta cu ambulantii, atita vreme cit acest tip de activitati continua din cauza populatiei, care prefera sa cumpere produse neexpertizate sanitar-veterinar, pentru simplul fapt ca sint mai ieftine.

„Preturile mici ascund fie produse falsificate sau, in cazul alimentelor, alterate, fie un cintar masluit. Iar furtul la cintar, cea mai suparatoare forma de jaf, a devenit o obisnuinta in mai toate pietele, fara a fi luata vreo masura concreta de prevenire si combatere a acestui fenomen“, a precizat Ion Stefan cel Mare, directorul OJPC Bucuresti.

Specialistii Autoritatii sustin ca produsele lactate sau din carne, netratate ori neexpertizate sanitar-veterinar, sint purtatoare de microorganisme si bacterii ce pot afecta sanatatea sau chiar viata consumatorului.

Drepturile consumatorului sint reglementate prin lege, nerespectarea lor fiind sanctionata cu amenzi sau chiar privare de libertate. Principalul drept al consumatorului este de a fi protejat contra riscului de a cumpara bunuri care ii pun in pericol sanatatea, a precizat Rovana Plumb.

Ea spune ca, de asemenea, consumatorii au dreptul de a fi informati corect asupra produselor si a serviciilor – termen de valabilitate, denumire producator, greutate, pret etc. – de a avea acces la o gama variata de marfuri, precum si de a fi despagubiti atunci cind bunurile nu corespund din punct de vedere calitativ.

„Din pacate, cumparatorii se gindesc mai mult la buzunar decit la sanatate, fiind constienti de riscul la care se supun cumparind alimente din locuri neautorizate“, a afirmat seful ANPC.

Guvernul a aprobat noi reglementari privind activitatea pietelor, dar si norme referitoare la comercializara produselor, mai ales a oualelor. Actul normativ este insotit de sanctiuni drastice atit pentru producator, cit si pentru comerciant, in cazul nerespectarii normelor.

Astfel, ouale nu pot fi vindute decit daca sint marcate individual, cu data ouatului. De asemenea, este interzisa vinzarea acestui tip de produse la tarabe sau in aer liber, precum si depozitarea alaturi de alte alimente (in special din carne). Inspectorii Oficiului bucurestean pentru Protectia Consumatorilor au declansat deja o ampla campanie de verificare a activitatilor din complexurile agroalimentare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS