17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePapa Ioan Paul al II-lea neaga implicarea Bulgariei in atentatul din 1982

Papa Ioan Paul al II-lea neaga implicarea Bulgariei in atentatul din 1982

Cind toata Bulgaria a cinstit vineri, 24 mai, una din cele mai mari si stralucite sarbatori- Ziua educatiei si culturii bulgaresti si scrierea slava creata de fratii sfinti Kiril si Metodii, mediile mondiale au raspindit o veste senzationala. „Niciodata nu am crezut in asa numita legatura in incercarea de atentat asupra vietii mele“, a declarat Papa Ioan Paul al II-lea, in timpul intilnirii cu presedintele Gheorghi Pirvanov. „Eu continuu sa nutresc multe sentimente calde, adinc respect si stima catre poporul bulgar“, a mai spus Preasfintia sa.

Aceste cuvinte au fost confirmate citeva minute mai tirziu si de catre dr. Joachim Navaro Vals, director al serviciului de presa care a citit declaratia comuna a celor doua parti.

De 20 de ani, citeva generatii de bulgari s-au luptat sa curete pata rusinoasa aruncata pe nedrept asupra numelui tarii. In august 1982, revista americana Readers digest a tiparit in milioane de exemplare articolul jurnalistei Claire Starling, in care s-a lansat ipoteza implicarii Bulgariei in atentatul savirsit de turcul terorist Mehmet Ali Agca pe 13 mai 1982.

La sfirsitul lui noiembrie, la Roma a fost arestat Serghei Antonov, director adjunct la compania aviatica Balcan. Curind dupa aceea, Ilario Martela a dat ordin de arestare a inca doi angajati ai ambasadei bulgare de la Roma, dar intre timp ei erau deja la Sofia. „Procesul veacului“ a inceput in 27 mai 1985 si a continuat 11 luni. Au fost ascultati sute de martori. La 29 martie 1986, tribunalul i-a achitat pe cei trei bulgari din lipsa de dovezi, dar fara sa-i considere nevinovati.

Acum doi ani, presedintele italian l-a gratiat pe Agca, care a parasit Italia si a fost transportat in Turcia, in prezent fiind in inchisoarea din Istanbul. Papa Ioan Paul al II-lea a gasit puterea sa considere ca nevinovati bulgarii, iar tara noastra a fost blagoslovita pentru poporul sau si nazuintele spre UE si NATO.

Nu este secret ca intre biserica ortodoxa si cea catolica exista diferente adinci in doctrine, canoane si datini. Vizita lui Ioan Paul al II-lea in Romania, de acum trei ani, si cea din Bulgaria drumul pentru intilnirea cu patriarhul Rusiei, Alexii. Iar dupa aceea se va contura si o perspectiva clara pentru apropierea catolicismului si ortodoxiei. Unirea acestor biserici este un tel strategic pentru amindoua.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS