21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCarnea de miel trebuie sa fie elastica, iar ouale nu trebuie sa fie murdare si crapate

Carnea de miel trebuie sa fie elastica, iar ouale nu trebuie sa fie murdare si crapate

Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Mehedinti le recomanda consumatorilor, in apropierea Sarbatorilor Pastelui, sa nu cumpere produse alimentare decit din locurile amenajate si autorizate. Carnea de miel comercializata in pietele severinene se vinde cu 80.000 de lei kilogramul, iar un ou poate fi cumparat cu minimum 2.000 de lei. Oferta va fi insa mai mare in zilele urmatoare. Primaria Drobeta Turnu Severin a stabilit deja locurile in care pot fi sacrificati mieii si conditiile in care acestia pot fi adusi in municipiu. Sacrificarea mieilor se va putea realiza numai in perioada 29 aprilie – 4 mai, in punctele special amenajate in zona de centura, in spatele stadionului Municipal si pe platforma depozitului SC ASTRA din strada Banovitei. In aceeasi perioada este interzisa deplasarea turmelor de oi prin municipiu, transportul acestora urmind sa fie facut numai cu mijloace auto. De asemenea, comerciantii vor putea utiliza doar cintarele puse la dispozitie de catre administratia pietelor. Mieii sacrificati pot fi comercializati in Piata Mircea, Piata Crihala si Piata Crisan din Drobeta Turnu Severin. Comerciantii trebuie sa detina certificat de producator, bilet care sa certifice proprietatea animalelor, emis de primaria unde isi are domiciliul producatorul, certificat sanitar-veterinar si actul de identitate.

La vopsirea oualor nu trebuie utilizata vopsea tipografica sau pentru textile

Pentru ca pericolul pe care il reprezinta un ou vechi este foarte mare, inspectorii OJPC le atrag atentia cumparatorilor asupra conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca alimentele proaspete: „La cumpararea oualor este bine sa se verifice daca depozitarea si expunerea spre vinzare sint corespunzatoare (au fost ferite de razele soarelui sau de alta sursa de caldura). Nu trebuie cumparate oua a caror coaja prezinta crapaturi, este murdara, sparta si al carei continut este partial scurs. De asemenea, nu trebuie consumate oua care la spargere prezinta albusul tulbure sau amestecat cu galbenusul. La vopsirea oualor nu trebuie utilizata vopsea tipografica sau pentru textile“, a declarat Alin Nistoran, inspector-sef la OJPC Mehedinti. O foarte mare atentie trebuie acordata si carnii de miel, care trebuie sa aiba stampila de control sanitar-veterinar. Carnea trebuie sa fie elastica, sa revina la forma initiala dupa ce este apasata cu degetul si sa nu aiba o suprafata lipicioasa si urit mirositoare. Ca o masura suplimentara, este bine sa observati copitele si dentitia (in special lipsa caninilor) mielului cumparat. In rest, cumparaturi placute!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS