18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateModificarea comportamentului prin programare neurolingvistica

Modificarea comportamentului prin programare neurolingvistica

Majoritatea oamenilor isi folosesc imaginatia pentru a descoperi doar acele lucruri si evenimente care ii fac sa se simta prost. De ce sa asteptam pina cind sotul are o aventura extraconjugala! Mai bine ne-o imaginam dinainte si il vedem cu ochii mintii simtindu-se bine in compania altcuiva. Acesta este un mecanism eficient pentru a deveni gelosi si a va face viata amara. Prin urmare, va veti simti prost dispusa, incepeti sa plingeti, sa-i faceti reprosuri, sa-l indepartati, sa-l cicaliti si ceea ce doar v-ati imaginat s-ar putea intimpla cu adevarat in cele din urma.

Acesta este doar un mic scenariu in care imaginatia lucreaza impotriva noastra. De ce sa nu o punem la treaba, sa tinem noi friiele si sa construim imagini pozitive? Acestea le putem folosi foarte eficient in scopul modificarii unui comportament neplacut ce se repeta, a unei convingeri sau mod de a reactiona.

In mod normal, atunci cind actionam asupra unor convingeri cu scopul de a le schimba, sarcina noastra este de a trece din starea actuala in starea pe care dorim sa o obtinem. Primul pas, si cel mai important in acest sens, este acela de a stabili ce anume vrem sa obtinem. Atunci cind cineva a constientizat foarte clar scopul sau, putem considera ca schimbarea a inceput deja, scopul creierului fiind acela de a atinge obiectivul fixat de dumneavoastra. Sistemul nostru nervos organizeaza singur comportamentul in asa masura incit orice vis sa devina realitate.

O data stabilit ceea ce vreti, trebuie sa constatati in ce stadiu va aflati si de ce resurse dispuneti. Cu ajutorul comparatiei (intre ceea ce vreti sa obtineti si situatia in care va gasiti), veti reusi sa va dati seama de ce capacitate si resurse aveti nevoie pentru a obtine starea pe care o doriti.

De cele mai multe ori, atunci cind ne-am hotarit sa schimbam ceva, vom intimpina si obstacole, simtind o serie de greutati. Cele mai multe dintre aceste obstacole sint provocate chiar de noi. Uneori, oamenii obtin anumite avanaje datorita problemelor de care vor sa scape. In aceasta situatie se incadreaza cazurile in care problema reala are motivatii ascunse. Se intilnesc si situatii cind o anumita parte a omului nu doreste schimbarea, neconstientizind aceasta parte a sa. De exemplu, un barbat isi doreste foarte mult sa se lase de fumat si toata constiinta sa este de acord cu aceasta. O alta parte a sa, care este „a unui adolescent de 15 ani“, crede ca, daca se va lasa de fumat, va parea un baietel prea cuminte si ridicol, este inconstientul. Si daca se va lasa de fumat nu va mai fi el insusi. De aceea, daca vreti sa schimbati ceva, atunci trebuie sa va doriti cu adevarat aceasta schimbare.

Un alt obstacol ce poate aparea in procesul de schimbare este acela ca omul nu-si acorda timp si sansa de a se schimba. Omul, de foate multe ori, are nevoie de timp si loc pentru a se schimba. Daca cineva foloseste o cura intensiva pentru a slabi, iar peste citeva zile nu obtine rezultatul scontat, el nu-si mai acorda o alta sansa pentru a se schimba si, prin urmare, ramine dezamagit. De aceea, daca va acordati mai mult timp pentru schimbare si sinteti mai rabdator, va acordati astfel si o sansa pentru schimbare.

Va voi prezenta mai jos zece pasi care va pot ajuta sa va schimbati un comportament nedorit sau un mod de a reactiona la o situatie.

1. Gasiti o situatie in care modul dumneavoastra de a reactiona este cel mai neeficient. Aduceti-va aminte de o situatie reala, in care s-a manifestat cel mai bine comportamentul nedorit (comportamentul pe care vreti sa-l schimbati) si incercati s-o vizualizati cit mai bine, creind o imagine mentala. Comportamentul nedorit care se repeta este absolut normal sa se regaseasca in mai multe situatii din viata dumneavoastra sau in mai multe evenimente. Pentru moment, lasati deoparte imaginea creata, cea cu comportamentul nedorit.

2. Acum aduceti-va aminte de o situatie in care ati fost sau sinteti eficient si ca rezultat, si ca emotii pe care le-ati trait in acea situatie. Creati in minte o imagine clara si exacta a acestei situatii.

3. Faceti o comparatie a primei imagini cu a doua si gasiti deosebirile intre ele.

4. Aduceti prima imagine in prim planul mintii si faceti schimbarile necesare pentru ca ea sa se asemene cu imaginea din pasul 2.

5. Repetati procedura de la pasul 4 de trei sau patru ori. Procedura de la pasul 4 se face timp de o secunda sau mai putin.

6. Verificare: readuceti in minte imaginea de la primul pas si observati ce se intimpla cu ea. Daca imaginea nu este clara si nici nu persista, atunci putem vorbi de un rezultat pozitiv. Adica, daca imaginea de la primul pas s-a transformat in ceva foarte asemanator cu cea de la pasul 2, atunci putem vorbi de o schimbare.

7. Scopul schimbarii comportamentului care se repeta este acela de a fi eficient intr-o anumita situatie. Aceasta situatie se refera nu numai la trecutul omului, ci va aparea si in viitorul sau. Iar noi am ales sa fim eficienti in viitor, de aceea trebuie gasita o situatie din viitorul apropiat analoga situatiei de la pasul 1. Construiti in minte imaginea acelei situatii din viitor. De obicei, parametrii acestei imagini corespund cu imaginea de la pasul 1. Daca ati reusit pina acum sa parcurgeti toti pasii, atunci puteti trece la pasul urmator.

8. Schimbati imaginea de la pasul 7 in asa fel incit ea sa fie asemanatoare cu imaginea de la pasul 2. Trebuie mentionat faptul ca imaginile din viitor se deosebesc de cele din prezent sau trecut. Astfel, imaginile din viitor sint plasate in partea dreapta a „ecranului mintii“.

9. Procedura de schimbare a pasului 8 se repeta de trei-cinci ori, in aceasta etapa psihicul dumneavoastra facind singur aceste schimbari.

10. Verificare: reamintiti-va acum imaginea din pasul 7. De obicei ea se transforma rapid in imaginea de la pasul 2. Totusi, cea mai buna verificare este situatia din viata concreta. Atunci cind va veti afla intr-o situatie reala, atunci veti vedea daca exercitiul a reusit sau nu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS