22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVrea sa fie mutat de la Magura Iepii la Puturoasa

Vrea sa fie mutat de la Magura Iepii la Puturoasa

Dupa ce ca in Romania este o raritate sa gasesti un domeniu de activitate reglementat prin legi clare si stabile, acolo unde lucrurile, din intimplare, sint simple, oamenii nu se lasa pina nu le complica. Ei stiu ca au dreptul si nu-i intereseaza daca dreptul lor atinge pina la distrugere dreptul altora. Multe astfel de cazuri se intilnesc in lumea satului. Dupa ce ca nici in 11 ani nu s-a incheiat aplicarea legilor fondului funciar, cei care au apucat sa ia pamintul l-au bagat in tot felul de combinatii din care nu stiu cum sa-l mai scoata. Asa a facut si Ion Scuipici din comuna Lipov, care avea un hectar de pamint si sustine ca a pierdut jumatate din el.

Dupa ce a reclamat ca nu are pamint, omul s-a linistit crezind ca si-a facut datoria

Dupa ce ne-a scris despre peripetiile hectarului de pamint care, cind a fost la o asociatie condusa de unul Vaduva, cind i-a fost dat inapoi, Ion Scuipici ne-a spus ca primaria nu vrea sa-i dea un pogon de pamint in punctul Puturoasa, acolo unde il are trecut in titlul de proprietate. Specialistul primariei a incercat sa rezolve situatia si s-a dus la fata locului impreuna cu petentul, dar a constatat ca nu poate rezolva problema decit a doua zi. I-a invitat si pe ceilalti proprietari care aveau pamint in tarlaua cu pricina, care s-au prezentat la apel. De aceasta data, Ion Scuipici n-a mai binevoit sa se prezinte, crezind ca i se va rezolva problema doar pentru ca a sesizat-o. Din masuratori si din discutii a rezultat ca omul nostru avea intreaga suprafata trecuta in titlu, dar in doua locuri. Cornel Vatau, specialistul agricol de la Lipov, sustine ca Scuipici are 0,5 ha in punctul Puturoasa si inca 0,5 ha in punctul Magura Iepii. Dupa treieratul griului va face din nou masuratori si-i va muta pe proprietarii de la Puturoasa pe locurile lor si-i va da si lui Scuipici terenul acolo unde il doreste. „Nu pot sa mut atitia oameni acum, in toiul iernii, ca ar iesi scandalul si mai mare si atunci in loc de o reclamatie as avea 40“, sustine pe buna dreptate inginerul Vatau.

Desi nu l-a fortat nimeni sa dea bani, Ion Scuipici i-a dat

Anul trecut, nea Scuipici a mai dat de un necaz. Impreuna cu alti oameni din sat a dat bani sau motorina unui oarecare Ionut Vasile Stefan ca sa le treiere griul. Din nu se stie ce motive, Ionut a disparut cu banii si nici nu le-a treierat. Viceprimarul Fanel Olteanu stie ca „intre anumiti cetateni din comuna si Ionut Stefan s-a incheiat un contract de participatiune in care ei intrau cu pamintul si Ionut sponsoriza cheltuielile de infiintare a culturilor. Sponsorul era obligat sa le dea proprietarilor 80% din profit, dar pentru ca nu s-a facut nimic, nu le-a dat nimic. In contract nu era specificat si faptul ca Ionut era obligat sa le treiere. Faptul ca au dat bani sau motorina este o intelegere particulara, in sensul ca treieratul era o prestatie de servicii si s-au inteles intre ei cum sa faca“.

In astfel de probleme, proprietarii de pamint ar trebui sa ceara parerea specialistilor de la primarie inainte de a-si pune semnatura pe tot felul de hirtii. Este mult mai simplu si mai putin costisitor decit sa intrebe dupa ce au gresit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS