14.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateParcul natural Portile de Fier - primul care beneficiaza de o structura administrativa proprie

Parcul natural Portile de Fier – primul care beneficiaza de o structura administrativa proprie

La Drobeta Turnu Severin au fost puse miercuri bazele primului plan de management al unui parc natural din Romania – Portile de Fier. Totodata, a avut loc si prima intilnire oficiala a membrilor consiliului consultativ al viitorului parc natural, ocazie cu care s-au stabilit atributiile membrilor si mecanismul de functionare a proiectului.

Intilnirea membrilor consiliului consultativ a reprezentat un eveniment major, din cadrul unui proiect de anvergura, care vizeaza conservarea si managementul habitatelor. Proiectul, in valoare de aproximativ 400.000 de euro, se va desfasura pe perioada 2001-2004 si va fi finantat de Uniunea Europeana si de programul LIFE NATURE. Parcul natural Portile de Fier este situat in sud-vestul Romaniei, la granita cu Iugoslavia, pe malul sting al Dunarii. Limita parcului urmeaza la sud fluviul Dunarea, din punctul unde acesta intra pe teritoriul Romaniei – Gurile Nerei – Bazias, pina aproape de Schela Cladovei. De aici, pe aliniamentul Vaii Oglanicului, Valea Topolnita – Bahna, limita parcului urmeaza cumpana de apa a unor afluenti directi ai Dunarii. Parcul include areale din judetele Mehedinti si Caras-Severin.

Conservarea, administrarea si restaurarea habitatelor

Pentru prima data in Romania au demarat activitatile necesare realizarii planului de management al unei arii protejate. Pina acum, in aceasta zona de maxima importanta din punct de vedere stiintific datorita speciilor unicat existente, nu s-a pus nici un moment problema conservarii speciilor si exploatarii rationale a capitalului natural. Potrivit participantilor la demararea acestui proiect, nici un parc natural din Romania nu a beneficiat de o structura administrativa proprie, ceea ce a condus la o exploatare necontrolata a resurselor naturale, cu consecinte dezastruoase din punct de vedere ecologic. Scopul proiectului este acela de a conserva, administra si restaura habitatele si speciile vulnerabile din Parcul natural Portile de Fier (vipera cu corn, egreta mica, barza neagra, cormoranul mic, testoasa lui Hermann etc.). Refacerea populatiilor acestor specii, reabilitarea conditiilor propice pentru cresterea exemplarelor unicat reprezinta, de asemenea, obiective ale acestui proiect, coordonat de Universitatea Bucuresti, Centrul de Cercetare a Mediului si Efectuare a Studiilor de Impact. Partenerii programului vor fi Consiliul Judetean Mehedinti, Inspectoratul de Protectie a Mediului Mehedinti, Muzeul Regiunii Portile de Fier si Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie. Initiatorii proiectului spera ca un astfel de program va revitaliza dezvoltarea locala, mai ales ca in zona este necesara o redistribuire a fortei de munca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS