Ingrediente: 1 kg creveți, 100 ml ulei de măsline, 1 ceapă mijlocie, 4 căţei de usturoi, sare, piper, 1 lingură pastă de roșii, 700 ml roşii pasate, 1 linguriţă de zahăr (opţional), 50 ml vin alb demisec, 250 g brânză feta, 2 linguri de pătrunjel tocat
Mod de preparare:
Curățați creveții, dacă folosiţi proaspeți. Dacă folosiţi congelați, decongelați-i, clătiți-i bine și lăsaţi-i să se zvânte.
Preîncălziți cuptorul la 200 de grade.
Încălziți bine uleiul de măsline în tigaie şi rumeniţi creveții la foc iute pe ambele părți. Puneţi-i pe o farfurie și lăsaţi-i deoparte.
În uleiul în care ați rumenit creveții, căliţi ceapa tăiată mărunt. Când începe să se rumenească, adăugați usturoiul tocat şi căliți 1 minut. Adăugaţi 1 lingură de pastă de tomate, amestecați bine și căliți încă 2 minute. Adăugați roșiile pasate, sarea, piperul negru măcinat și zahărul (reduce puțin gustul acidulat al roșiilor). Turnați vinul, amestecați bine sosul, potriviţi de sare și lăsați să fiarbă încet 10 minute.
Turnaţi sosul într-o formă de sticlă termorezistentă sau alt vas care poate fi folosit la cuptor. Puneţi peste sos creveţii şi grasimea rămasă de la ei. Presăraţi deasupra jumătate din brânza feta mărunțită cu degetele și jumătate din pătrunjelul tocat.
Dați tava la cuptor 10 minute. Scoateți tava din cuptor, puneţi deasupra restul de brânză feta mărunțită și pătrunjel şi mai daţi la cuptor încă 10 minute.
Creveții saganaki se pot servi calzi sau reîncălziți, cu lipie sau altă garnitură.
Sursa: Lalena.ro