14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateBeneficiile fructelor uscate

Beneficiile fructelor uscate

Fructele uscate sunt o alegere bună pentru organism. Multe persoane au tendința să le consume în exces, dar trebuie să fie conștiente de numărul caloriilor pe care acestea le conțin, care este de două ori mai mare decât cel al versiunii proaspete. Nu este o regulă, dar în cazul afinelor, de exemplu, numărul caloriilor este de trei ori mai mare decât al fructelor proaspete. Prin compoziția lor, aceste fructe aduc organismului numeroase beneficii. Grație conținutului de vitamine C, E, K, complexului de vitamine B și minerale, de acid ascorbic, fier, potasiu, mangan, sodiu, zinc, fosfor și antioxidanți, stafidele reduc riscul de boli.
Stafidele conțin acid oleanoic, substanță esențială pentru păstrarea sănătății dinților. În plus, antioxidanții cu rol antibacterian împiedică dezvoltarea bacteriilor din cavitatea orală, iar calciul previne deteriorarea dinților, întărește și dezvoltă sistemul osos.

Merele uscate

Merele uscate nefierte, fără adaos de zahăr, sunt o sursă bogată de fibre și potasiu. O cană de mere uscate conține 387 mg de potasiu, 11% din doza zilnică recomandată. Merele sunt sărace în grăsimi, având doar 0,3 grame per porție, și conțin 209 calorii. Merele uscate sunt bogate în carbohidrați, având 57,6 grame, dintre care cea mai mare parte sunt glucide. Merele uscate au un nivel ridicat de fibre dietetice: aproximativ 7,5 grame la ceașcă sau 30% din doza zilnică recomandată.

Afine uscate

Cele mai multe dintre afinele uscate comercializate sunt îndulcite întrucât acesta au un gust ușor amar. O porție (o ceașcă) este bogată în fibre, are 2,3 grame, conține 0,5 grame de grăsimi, 33 grame de carbohidrați și 123 de calorii.

Prunele uscate

Prunele uscate nu prea fac parte din categoria fructelor uscate agreate, fiind considerate mai mult o sursă crescute de fibre. Cu toate acestea, inclusiv prunele uscate conțin nutrienți și au o aromă plăcută, sunt bogate în vitamina D, riboflavină, potasiu, niacină, vitamina B6 și vitamina A. O porție de prune uscate conține aproximativ 12,4 grame de fibre dietetice (aproape jumătate din doza zilnică recomandată) și 418 calorii.
Caisele uscate stimulează digestia, datorită substanțelor alcaline pe care le conțin, așadar este bine să le consumăm cu o jumătate de oră înainte de mesele principale.
Conținutul bogat în minerale face din caisele uscate aliatul important pentru combaterea anemiei provocate de lipsa fierului din organism. Așadar, putem avea un organism sănătos consumând un tratament cu caise deshidratate timp de 15 zile: se pun la muiat circa 10-15 caise confiate pentru o jumătate de oră, pentru a fi bine hidratate, și se consumă la cină, ideal ar fi ca singur aliment, însă se poate folosi cu pâine prăjită pentru a oferi sațietate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS