17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateNou test pentru tuberculoză

Nou test pentru tuberculoză

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat miercuri că a aprobat un nou test simplu şi rapid pentru tuberculoză. Potrivit unui comunicat de pe site-ul instituţiei, testul ar putea să revoluţioneze controlul acestei boli prin asigurarea unui diagnostic precis pentru mulţi pacienţi în aproximativ 100 de minute.
Prin comparaţie, testele actuale permit obţinerea unui rezultat după aproximativ trei luni. Cel mai vechi test de diagnosticare a tuberculozei constă în examinarea sputei. Metoda are o vechime de peste 100 de ani şi încă este folosită în unele ţări.
Noul test a fost aprobat după 18 luni de evaluare riguroasă şi reprezintă o speranţă îndeosebi pentru pacienţii cu tuberculoză multidrog rezistentă. „Cercetările au arătat că folosirea testului ar putea duce în perioada următoare la o triplare a cazurilor de TBC multidrog rezistentă diagnosticate şi o dublare a numărului cazurilor de HIV asociate cu TBC, în regiunile cu o incidenţă ridicată a acestor boli“, se arată în comunicatul OMS.
Noul test înglobează tehnologia ADN şi poate fi folosit în afara laboratoarelor convenţionale. El se efectuează cu ajutorul unui aparat. Fiind în întregime automatizat, nu are nevoie decât de electricitate pentru a funcţiona şi poate detecta şi formele cele mai complexe ale maladiei, în special tulpinile rezistente la antibiotice, precum şi tuberculoza asociată cu SIDA.
Tuberculoza a ucis numai anul trecut, potrivit OMS, 1,7 milioane de oameni în întreaga lume. Tot în 2009, numărul cazurilor noi de tuberculoză a ajuns la 9,4 milioane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU