24.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 septembrie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriConservele se vor scumpi cu 10%

Conservele se vor scumpi cu 10%

2008 este un an negru pentru industria conservelor. Condiţiile climatice nefavorabile au compromis producţiile de fasole şi de roşii. Lipsa materiei prime şi preţul gazelor duc la scumpirea conservelor.

 

Conservele autohtone de legume vor trece, până la sfârşitul anului, printr-un nou val de scumpiri, cauzat de lipsa acută a materiei prime. Specialiştii avertizează că preţurile vor fi majorate în două tranşe. La sfârşitul lunii septembrie, conservele au ieşit din fabrici cu 8% mai scumpe, iar în luna decembrie, comercianţii anunţă a doua majorare de preţ, cu alte zece procente. „Toate fabricile lucrează sub capacitate. Chiar şi aşa, se fac eforturi deosebit de mari pentru a face faţă acestei crize determinate de lipsa acută de materie primă, creşterile mari de preţuri la gaz, la ambalaje şi la manoperă, unde ne lovim de lipsa forţei de muncă. Practic, suntem forţaţi să mai scumpim producţia de conserve cu cel puţin 10% până la sfârşitul anului“, a declarat Aurel Tănase, preşedintele patronatului din industria conservelor de legume şi fructe – Romconserv.

Potrivit acestuia, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul conservelor a crescut cu circa 12% în primul trimestru, în condiţiile în care costurile cu materia primă au sărit cu 20-30% faţă de 2007.

 

Importul de fasole păstăi este costisitor

 

„Anul acesta, temperaturile ridicate au afectat mult producţia de fasole păstăi, al cărei preţ, în pieţe, se ridică la 5 lei/kg. Spre comparaţie, anul trecut, acest produs pleca din fermă undeva între 0,7 lei şi 1 leu/kg. În 2008, producţia va fi foarte redusă, undeva la maximum 20% din capacitate“, a explicat preşedintele Romconserv.

Nici importul de fasole păstăi nu este o soluţie pentru fabrici, deoarece preţul e de aproximativ la 2,5 lei. „În plus, materiile prime cu care lucrăm sunt perisabile. Am încercat să importăm fasole păstăi, dar, pentru a ajunge proaspătă, fasolea trebuie transportată în utilaje dotate cu temperaturi scăzute, în care încap doar 14 tone. Cu 2.500 de euro pe transport, o asemenea achiziţie nu este rentabilă, mai ales în situaţia de acum, când euro a ajuns la patru lei“, a precizat Tănase. Dacă ar fi adusă congelată în România, pentru a fi introdusă apoi în borcane, fasolea păstăi nu ar fi cumpărată din magazine din cauza preţului exorbitant la care s-ar ajunge. Tănase a mai spus că anul trecut fasolea era în jur de
1 leu/kg, iar acum aceasta ajunge la 3-4 lei/kg.

 

Producţia de roşii, compromisă

 

Canicula a compromis şi producţia de roşii de anul acesta. Mănate, acestea nu au mai putut asigura necesarul nici măcar pentru jumătate din producţia de conserve propusă pentru 2008. De altfel, producţia de conserve de tomate a scăzut dramatic după perioada comunismului. Dacă în 1989 România producea 80.000 de tone, acum se obţin sub 1.000 de tone de conserve, ca urmare a lipsei materiei prime.

Pentru 2008, România a avut un program de peste 3.000 de hectare de roşii cu destinaţie industrială, însă, în fapt, s-au realizat sub 1.000 de hectare. Asta, din cauza faptului că producătorii nu au avut încredere că statul va interveni cu sprijinul financiar promis, susţine preşedintele patronatului. „Din cauza faptului că au fost temperaturi ridicate anul acesta, producţia de legume, în general, a fost puţină, iar producătorii s-au îndreptat către piaţă cu produsele lor şi mai puţin către fabricile de conserve“, a mai spus Aurel Tănase.

 

Exportăm în ţările populate de români

 

România a început să exporte în principal în ţările unde sunt comunităţi de români, respectiv Italia, Spania, Germania, Canada şi Ungaria. „Nu putem vorbi de exporturi în industria conservelor pentru că acestea sunt foarte mici şi sporadice. Cred că ele se situează undeva între 1-5% din producţia totală“, a mai declarat preşedintele Romconserv.

În cadrul fabricilor, au fost investite în ultimii doi ani peste 150 de milioane de euro în infrastructură şi echipamente, capacitatea de producţie fiind de peste 300.000 de tone de conserve. În perioada următoare, alţi trei oameni de afaceri şi-au anunţat intenţia de a investi în acest sector.

Pe plan naţional sunt 30 de fabrici care produc conserve. Dintre acestea, conform reprezentantului Romconserv, şapte au capacităţi de peste 20.000 de tone: Contec Tecuci, cu 36% cotă de piaţă, Lider Internaţional, cu 25% cotă de piaţă, Clevec Feteşti, Conserv Buftea, Travir Râmnicu Vâlcea, Midu Cluj, Rico Monte Verde.

 

Vânzările de conserve din carne vor creşte cu 5%

 

Piaţa conservelor din carne va avea un ritm de creştere de 5% anul acesta, a declarat Adrian Gaşpar, directorul general al Scandia România. Reprezentantul companiei a mai spus că, pentru 2008, Scandia îşi propune „atacarea“ pieţelor externe, în special ţările în care există comunităţi puternice de români.

„Scandia a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de aproape 50 de milioane de euro, având o cotă de circa 65% din punct de vedere valoric pe segmentul de pateu, fiind astfel lider pe piaţa locală, şi de peste 50% la conservele din carne. Pentru acest an, prioritatea o constituie menţinerea cotelor cel puţin la nivelurile actuale pe plan intern“, a precizat Adrian Gaşpar.

Potrivit acestuia, cel mai vândut produs al companiei este pateul Bucegi, cu o pondere importantă în cifra de afaceri a companiei. Principalii competitori sunt Orkla Foods, Hame, Mandy Foods şi Vascar Vaslui. Referitor la asigurarea materiei prime pentru conservele din carne, Adrian Gaşpar spune că aproximativ 80% din aceasta provine din import, din ţări precum Germania, Italia, Spania, Ungaria sau Austria. „Piaţa românească s-a dezvoltat şi îmbunătăţit din punct de vedere al furnizorilor. Dacă, până recent, peste 85% din materia primă era importată, în prezent, sub 80% din materia primă vine din afară“, a precizat Gaşpar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU