13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalHalda Cataracte are nevoie de stabilizare

Halda Cataracte are nevoie de stabilizare

Lucrările de stabilizare a haldei Cataracte din Voineasa şi consolidările care trebuie făcute pe albia Lotrului costă cinci milioane de lei. Ele trebuie realizate în trei luni, pentru că în primăvara lui 2009 va fi golit controlat lacul Vidra şi vor avea loc noi antrenări de mică. 

 

Autorităţile vâlcene împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi Comerţului (MEC) şi ai SC Conversmin SA s-au întrunit joi după-amiază, într-o şedinţă, pentru a lua măsuri urgente prin care să fie stabilizată halda Cataracte din Voineasa. Lucrările care protejau halda de steril au fost calamitate în 2007, iar în prezent mica riscă să ajungă în apele Lotrului, care se varsă în lacul Brădişor, din care este alimentat cu apă municipiul Râmnicu Vâlcea. Halda a fost afectată de o viitură care a avut loc pe 23 – 24 martie 2007, iar ulterior, volumul mare de precipitaţii de pe albia Lotrului a dus la antrenări de mică. „În urma viiturii au apărut efectele devastatoare. Apa care a venit de pe munte a spălat halda, iar terasitul bogat în mică riscă să ajungă în apele Lotrului. De asemenea, poate bloca şi albia râului. Halda a avut un canal de gardă care a fost colmatat de vegetaţia de pe versanţi. Malul drept de apărare al Lotrului e distrus pe 300 – 400 de metri în dreptul haldei. Altă viitură ar risca să blocheze complet albia, iar mica ar afecta biodiversitatea din aval“, a explicat Mihai Ilie, proiectantul care realizează documentaţia pentru lucrările care trebuie făcute pentru a stabiliza halda. Tot acesta a precizat că, în zona haldei, în amonte, trebuie refăcute toate apărările. Proiectantul consideră că panta mare a râului Lotru din zona haldei duce la antrenarea terasitului de mică şi trebuie luate măsuri. „Ca să împiedicăm aceste antrenări, trebuie construite praguri în albia râului şi trebuie refăcute apărările distruse. Se va cerceta toată halda, se vor face berne şi trepte ca să nu avem probleme cu stabilitatea. În zona haldei, în amonte, vom face diguri de obturare care să împiedice apa să treacă peste haldă“, a mai spus proiectantul.

 

Lacul Vidra, golit controlat

 

Lucrările trebuie executate urgent pentru că Hidroelectrica va goli în primăvara lui 2009 lacul Vidra şi vor avea loc antrenări de mică. Hidrocentrala Lotru – Ciunget este o amenajare complexă şi trebuie retehnologizată în 2009. Şase luni, hidrocentrala va fi oprită, perioadă în care vor fi verificate toate instalaţiile de apă. Timp de trei luni, lacul Vidra va fi golit controlat, iar deschiderea golirii barajului de fund va începe pe 1 mai 2009. Reprezentanţii Apelor Române au susţinut că lucrările care trebuie să se facă la haldă şi pe albia Lotrului sunt foarte mari, iar perioada nu e suficientă pentru a le realiza până la golirea lacului Vidra. Totodată, şi termenul de începere a lor e depăşit.

 

Trei luni pentru executarea lucrărilor

 

Sorin Găman, director general Resurse Minerale din cadrul MEC, a declarat că ministerul a avizat documentaţia proiectului. „Nu am avut cum să urgentăm documentaţia pentru că trebuia respectate toate etapele, conform legislaţiei. Proiectul costă cinci milioane de lei. Trebuie stabilit debitul care poate fi preluat de albia râului, dacă se dă drumul controlat la apă. Prin această lucrare sunt luate măsuri prin care mica să nu fie deversată în albia râului“, a menţionat Sorin Găman. Sorin Copăescu, directorul general al SC Conversmin SA, firmă care va executa lucrările, a precizat că o problemă deosebit de gravă o reprezintă debitul. Conform proiectului, albia Lotrului va capta un debit de apă 30 de metri cubi pe secundă, iar reprezentanţii Hidroelectrica estimează un debit aproape dublu în momentul în care va fi golit lacul Vidra. „Dacă debitul din proiect va fi depăşit, stricăm şi ce lucrăm acum“, a declarat Copăescu. Autorităţile vâlcene trebuie să obţină autorizaţia de construire şi restul avizelor, în regim de urgenţă, pentru că de la 1 noiembrie 2008 până la 1 martie 2009 nu se poate lucra în zonă. Până la deschiderea barajului, lucrările trebuie executate în trei luni, în septembrie şi octombrie 2008 şi în aprilie 2009. Reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică Vâlcea au solicitat un plan din partea constructorului, prin care să nu fie afectată calitatea apei din lac, în perioada executării lucrărilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS