Ingrediente: 500 g ficăţei, 200 g ciuperci (pot fi şi din conservă), 100-150 g cârnaţi tăiaţi, 1 ceapă tocată mărunt, 100 ml vin alb, 100 g orez, 300-350 ml supă de legume sau de pui, 3-4 linguri ulei, 1 lingură bulion de ardei sau boia de ardei dulce, sare, piper, maghiran, coriandru, verdeaţă tocată mărunt.
Mod de preparare:
Se rumenesc ficăţeii în 2 linguri de ulei, adăugând din când în când puţină apă. Se pune capacul şi se lasă la înăbuşit aproximativ 15 minute.
Într-o tigaie mai mare sau într-o cratiţă, se căleşte ceapa în uleiul rămas, se adaugă ciupercile şi cârnaţii. Se lasă pe foc încă 3-4 minute. Se adaugă şi puţină verdeaţă tocată mărunt.
Dacă se folosesc ciuperci proaspete, acestea se taie felioare şi se fierb mai mult (se adaugă şi puţin apă sau supă) cu ceapa şi cârnaţii, până se înmoaie bine.
După ce ficăţeii se rumenesc, se adaugă peste ceapă cârnaţii şi ciupercile, se pune bulionul de ardei (sau boiaua) amestecat cu puţină apă caldă, apoi vinul. Se pun şi mirodeniile şi se potriveşte de sare şi piper.
Se dă la cuptor pentru 15-20 de minute. Se poate face şi pe foc, dar în cuptor este mai bine. Se face şi garnitura, respectiv orezul fiert în supă de legume sau pui. Se serveşte orezul cu ficăţeii şi ciupercile. Deasupra se poate pune caşcaval ras.
Timp de preparare: o oră
Complexitate: redusă
Menţiuni: se poate consuma cu mămăliguţă.