18.7 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Renunţaţi la îndulcitori dacă vreţi să slăbiţi

Dacă v-aţi propus să scăpaţi de kilogramele în plus, atunci ar fi bine să renunţaţi la îndulcitorii artificiali, pentru că aceştia vă pot zădărnici eforturile. Potrivit oamenilor de ştiinţă, îndulcitorii artificiali nu contribuie cu nimic la procesul de slăbire, dimpotrivă, ar putea favoriza îngrăşarea. Cercetătorii spun că organismul uman nu poate face diferenţa dintre zahărul natural şi îndulcitorii fără calorii, atât de des folosiţi în industria alimentară. Îndulcitorii artificiali au acelaşi „comportament“ ca şi zahărul şi activează senzorii ce joacă un rol important în absorbţia glucozei. Prin urmare, organismul procesează mai multe glucide decât este nevoie, iar caloriile se adună, ceea ce pentru o persoană aflată la dietă înseamnă foarte puţine kilograme date jos, dacă nu chiar zero rezultate în acest sens. Mai mult decât atât, acest proces poate favoriza acumularea kilogramelor în plus. Nutriţioniştii le recomandă persoanelor care vor să slăbească să nu apeleze la îndulcitorii artificiali, ci mai degrabă să consume alimente naturale în cantităţi mai mici. O echipă de cercetători de la Universitatea Liverpool a studiat procesele prin care zahărul şi glucoza acumulate din alimente ajung în sânge. Oamenii de ştiinţă au identificat o categorie specială de celule, care „detectează“ zahărul, eliberând hormoni ce sunt esenţiali pentru trecerea acestuia din intestin în fluxul sanguin, unde fie este topit, fie este transformat în grăsime. Descoperirea surprinzătoare a fost că acest proces are loc şi în cazul în care celulele respective au de-a face cu îndulcitori artificiali, deşi, teoretic, aceştia ar trebui să păcălească respectivele celule. „Concluzia noastră este că îndulcitorii pot activa senzorul de glucoză şi sporesc capacitatea intestinului de a absorbi zahărul. Deşi, de exemplu, puneţi îndulcitori în cafea ca să vă menţineţi silueta, rezultatul este exact invers, pentru că îndulcitorii nu doar activează senzorii, ci şi accelerează procesul de acumulare a glucozei“, au explicat cercetătorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS