20 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Cometele invizibile ameninţă Terra

Astronomii sunt îngrijoraţi de existenţa unor comete întunecate, dificil de detectat şi potenţial periculoase pentru planeta noastră.
Observatoarele şi agenţiile spaţiale nu pot supraveghea toate cometele, care sunt câteva mii. Majoritatea cometelor şi asteroizilor sunt controlaţi în momentul în care traiectoriile lor se orientează către Pământ. Bill Napier, de la Universitatea din Cardiff, a explicat că multe astfel de comete ar putea trece neobservate. „Trebuie să ţinem cont de faptul că aceste corpuri cereşti întunecate reprezintă un pericol semnificativ, însă invizibil“.
Cercetătorii consideră că ar putea exista 3.000 de comete de acest gen în galaxie, dar că doar 25 dintre ele sunt identificate. Cometele întunecate se formează atunci când apa se evaporă la suprafaţa lor şi nu mai reflectă lumină. În urmă cu ceva vreme, astronomii au descoperit existenţa cometelor de acest tip chiar cu câteva zile înainte ca acestea să ajungă în apropierea Terrei. În 1983, cometa numită IRAS-Araki-Alcock a trecut la o distanţă de cinci milioane de kilometri de planeta noastră, aceasta fiind cea mai mică distanţă faţă de Pământ la care a ajuns o cometă în ultimii 200 de ani. În 2001, testele efectuate pe altă cometă, numită Borrelly, au scos la iveală faptul că aceasta conţinea urme întunecate destul de mari la suprafaţă. Clark Chapman, de la Southwest Research Institute din Boulder, a explicat în revista New Scientist că aceste comete, care absorb lumina soarelui, ar putea fi detectate datorită căldurii pe care o emană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS