22.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Merele acre, aliaţii longevităţii

Oamenii de ştiinţă britanici au descoperit că merele conţin o substanţă chimică foarte puternică şi foarte interesantă, care ne poate ajuta să trăim mai mult. Potrivit cercetătorilor, ingredientul-minune, descoperit într-o varietate mai veche de mere, joacă un rol important în protejarea sănătăţii inimii şi în îmbunătăţirea circulaţiei, având chiar capacitatea de a prelungi viaţa. Compusul, un tip de polifenol, se găseşte în soiurile de mere acre englezeşti care se cultivau în urmă cu sute de ani, dar care nu se mai mănâncă în prezent. Experimentele efectuate au scos la iveală că acest polifenol, numit epicatechină, poate ajuta la menţinerea sistemului circulator, relaxând arterele şi crescând fluxul sanguin.

Studiul, care a fost efectuat independent de Institutul pentru Alimentaţie din Norwich, arată că polifenolul poate reduce rigiditatea arterelor cu până la 21 la sută, fapt ce are ca rezultat o tensiune arterială mai mică şi un risc scăzut de apariţie a bolilor cardiace sau a atacului cerebral. În cazul voluntarilor care au participat la experiment şi care au consumat acest ingredient în amestec cu sucuri de fructe s-a măsurat şi vârsta vasculară, adică vârsta aparentă a vaselor sanguine, care poate fi diferită de cea reală. S-a constatat că vasele sanguine ale subiecţilor au fost „întinerite“ în medie cu 17 ani.

În prezent, stimulată probabil de aceste descoperiri, o companie britanică a creat un soi de mere roşii, numit „Evesse“, care sunt foarte bogate în epicatechină. Aceeaşi companie a testat mai multe soiuri de mere şi a constatat că acelea mai acre, dar şi cele sălbatice conţin mai multă epicatechină decât soiurile dulci „moderne“, care se vând în magazine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS