22.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Avalanşe pe Marte

Agenţia spaţială americană NASA a anunţat că sonda spaţială Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) a reuşit să înregistreze imagini video ale unor avalanşe produse pe planeta Marte. Momentul este deosebit de important pentru astronomie, deoarece este prima dată când cercetătorii pot asista, de departe, la un fenomen natural activ pe Planeta Roşie.

Analizând imaginile captate de camera de înaltă rezoluţie HiRISE cu care este echipat MRO pentru a studia schimbările climatice sezoniere la Polul Nord al planetei Marte, Ingrid Daubar Spitale a fost prima care a reperat ceea ce părea a fi o avalanşă. Imaginile arătau un nor dens de praf şi gheaţă, care părea să coboare cu o rapiditate uimitoare panta unui deal abrupt. „Acest fenomen m-a surprins“, a povestit Ingrid Daubar Spitale. „Este extraordinar să vezi ceva atât de dinamic pe Marte, pentru că o mare parte din ceea ce observăm noi aici nu s-a schimbat de milioane de ani“, a mai spus aceasta. Cercetătorii nu ştiu deocamdată ce anume a putut declanşa aceste alunecări de teren şi nu îşi pot da seama de compoziţia exactă a norului (apă, gheaţă carbonică, praf mineral), dar spun că imaginile care vor fi captate în viitor din acelaşi loc le vor permite să determine proporţia de apă din respectivul nor şi să afle dacă fenomenul este excepţional sau doar sezonier.

Astronomii vor putea observa şi mai bine aceste avalanşe în luna mai a acestui an, când capsula Phoenix, lansată de NASA în august 2007 cu destinaţia Marte, va ajunge în apropiere de polul nord al Planetei Roşii, având misiunea de a fora solul în căutare de apă şi de molecule organice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS