20 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAspecte ciudate din timpul sarcinii

Aspecte ciudate din timpul sarcinii

Deşi poftele pe care le încearcă femeile însărcinate devin deseori subiect de bancuri, oamenii de ştiinţă au descoperit că aspectele mai neobişnuite ale perioadei de sarcină joacă şi ele un rol bine determinat. De exemplu, se pare că „ascuţirea“ simţurilor la viitoarele mămici ar avea un anumit impact asupra dezvoltării fătului.
Pentru a determina dacă, într-adevăr, se produc schimbări majore ale simţurilor femeilor însărcinate, cercetătorii suedezi au studiat un grup de 126 de femei comparativ cu un grup „de control“. Femeile însărcinate au primit două chestionare în timpul perioadei de sarcină şi încă unul după ce au născut, în timp ce femeile din grupul de control au primit trei chestionare în acelaşi interval de timp.
S-a constatat că femeile însărcinate au menţionat că mirosurile pe care le simţeau erau cu 30 la sută mai puternice decât în mod normal, acest lucru fiind valabil pentru mirosuri obişnuite de cafea, fum sau parfum. În general, 70 la sută dintre femeile însărcinate au avut o sensibilitate olfactivă accentuată în primele trimestre ale sarcinii, iar 60 la sută au avut greţuri la consumarea anumitor alimente. Mai mult decât atât, 70 la sută dintre femeile cu sensibilitate olfactivă au menţionat că au avut şi ele greţuri cauzate de alimentaţie.
Ce anume demonstrează toate aceastea? Cercetătorii emiseseră anterior că ascuţirea sensibilităţii olfactive şi greţurile ar reprezenta un mecanism intern de apărare, care protejează fătul, împiedicând mama să consume alimente nesănătoase, nocive sau fără calităţi nutritive. Oamenii de ştiinţă speră că, demonstând că simţurile sunt direct conectate cu anumite reacţii fizice precum greaţa, vor reuşi să găsească explicaţii şi soluţii pentru alte aspecte ciudate ale sarcinii, în special dorinţa şi pofta de a mânca „substanţe“ neobişnuite, ca de exemplu hârtie, amidon sau chiar detergent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS