17 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăSportIrakul are interzis la Olimpiadă

Irakul are interzis la Olimpiadă

Comitetul Internaţional Olimpic a hotărât să interzică Irakului participarea la Jocurile Olimpice de la Beijing din cauza interferenţelor guvernului în activitatea Comitetului Naţional Olimpic din Irak.
„În ciuda eforturilor făcute de CIO şi de Consiliul Olimpic Asiatic, în ultimele luni, pentru a găsi o soluţie pozitivă, ne pare rău să anunţăm că decizia Biroului Executiv al CIO de pe 4 iunie a fost confirmată oficial. Asta înseamnă cu Irakul nu va participa la Jocurile Olimpice de la Beijing. Invitaţiile primite de sportivii irakieni vor fi retrase şi adresate altor comitete olimpice naţionale“, se arată în scrisoarea adresată de CIO ministrului tineretului şi sportului din Irak, Yasim Mohamed Yafar.
Această decizie vine după ce guvernul irakian a luat decizia de a suspenda consiliul executiv al Comitetului Naţional Olimpic din Irak, pentru a forma un comitet temporar care să fie condus de ministrul tineretului şi sportului. Pe 4 iunie 2008, CIO a anunţat că Irakul este suspendat temporar. Conform CIO, dizolvarea Comitetului Naţional Olimpic şi a federaţiilor sale şi numirea unui comitet interimar reprezintă distrugerea autonomiei organismului olimpic.
Comitetul Naţional Olimpic din Irak a lucrat fără a avea efectiv un preşedinte, după ce Ahmed al Hiyie al Samarrai, numit în această funcţie, a fost sechestrat pe 15 iulie 2006, şi de atunci nu se mai ştie nimic despre el. Alegerea sa a dus la o normalizare a olimpismului în Irak, după ce, în 2003, CIO a decretat altă suspendare a CNOI. Aceasta a venit după ce s-a demonstrat că fiul lui Sadam Hussein, Odei, a transformat unele dintre instalaţiile sportive în locuri de tortură pentru sportivi disidenţi. CNOI a fost readmis de CIO în februarie 2004, pentru a permite sportivilor din această ţară să participe la JO de la Atena.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS