20.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalP. S. Hoffman - incununat de lauri

P. S. Hoffman – incununat de lauri

Philip Seymour Hoffman lucreaza in cinematografie de aproape 15 ani, dar, pâna acum câteva luni, foarte putini oameni il puteau identifica in multimea de actori hollywoodieni. Datorita peliculei biografice „Capote“, numele artistului new yorkez a ajuns pe buzele tuturor cinefililor.


Dupa cum informeaza site-ul Yahoo!News, anul 2006 i-a adus lui Hoffman numeroase premii si nominalizari la câteva dintre cele mai prestigioase competitii din industria filmului.


Fie ca a fost vorba despre premiile Oscar, Bafta sau Globul de Aur, numele artistului a fost rostit de prezentatorii ceremoniilor, figura sa a aparut pe copertele tuturor revistelor de specialitate, iar filmul „Capote“ s-a bucurat de atentia celor mai multi critici din cinematografie.


Hoffman a jucat in aproape toate genurile de filme – de la comedii precum „Along Came Polly“, „Patch Adams“ si „Leap Of Faith“ la pelicule cu tema pornografica gen „Boogie Nights“. Actorul a interpretat si rolul unui homosexual, in „Flawless“, reusind apoi sa socheze audienta cu scenele controversate filmate in „Happiness“. Bineinteles, artistul nu a lipsit nici din blockbuster-uri ca „Red Dragon“ sau „Twister“, urmând sa apara curând si in „Mission Impossible 3“.


Cu toate acestea, „Capote“ este primul film in care Hoffman atrage atentia publicului din toate categoriile, impunându-se cu o interpretare senzationala a rolului lui Truman Capote.


„Sezonul decernarii premiilor este un proces coplesitor. Faptul ca te afli in fata camerelor de filmat aproape tot timpul si stii ca imaginile sunt urmarite in direct de milioane de oameni nu este tocmai relaxant“, a declarat artistul.


„Capote“ – povestea unui jurnalist american


Actiunea filmului se desfasoara in 1959. Truman Capote, un jurnalist cunoscut de la revista The New Yorker, afla despre uciderea unei familii de patru persoane, in Halcomb, Kansas. Intrigati de aceasta informatie, Capote si partenerul sau, Harper Lee, calatoresc in Halcomb pentru a efectua o investigatie, astfel incât sa poata scrie un articol complet despre subiectul in cauza. Dar, pe masura ce descopera mai multe indicii, lui Capote ii vine ideea sa extinda intregul proiect pentru a concepe cea mai importanta lucrare a sa – romanul „Cu sânge rece“.


El face toate aranjamentele pentru a intervieva suspectii, in special pe Perry Smith, un barbat aparent calm, dar cu un trecut tumultuos.


La un moment dat, Capote incepe sa simta compasiune pentru Perry, incercând sa-l ajute, dar numai pâna la un punct. Sentimentul de compasiune intra rapid in conflict cu nevoia de a gasi un final apoteotic pentru lucrarea sa, pe care numai o executie l-ar fi putut oferi.


„Stiam foarte bine ca intreaga poveste nu avea sa-l puna pe Capote intr-o lumina prea buna. Totul se transforma intr-o tragedie, pentru ca apare constientizarea propriilor nevoi – fapt ce conduce la decaderea scriitorului. Noi nu judecam faptele lui – pur si simplu, ii spunem povestea asa cum a fost“, a mai declarat actorul.


Etica lui Capote, pusa sub semnul intrebarii


Uneori, personajele cunoscute au in spate povesti intunecate, care le pun etica sub semnul intrebarii. La fel se intâmpla si cu Truman Capote. „Sunt convins ca povestea nu ar fi avut succes daca nu ar fi existat executia personajului negativ. Cine stie ce a gândit jurnalistul atunci când a luat decizia de a scrie acest final. Dar cred ca nu ar trebui sa privim totul in alb si negru“, a mai precizat Hoffman, de 38 de ani. De asemenea, el a mentionat ca a simtit nevoia sa exploreze si sa justifice lumea lui Capote, inainte de a o aduce marelui public.


„Capote a murit la 59 de ani, singur, din cauza excesului de alcool. Aceasta este povestea lui. Pentru a reusi sa joc rolul unui astfel de om, a trebuit sa-i studiez povestea, sa-i justific actiunile si sa inteleg care a fost punctul de unde a inceput decaderea sa“, a mentionat actorul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS