22.8 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalProgramul care te scoate din casă

Programul care te scoate din casă

Muzeul Olteniei Craiova, reprezentat de cele trei locaţii expoziţionale: Secţia de Etnografie – Casa Băniei (str. Matei Basarab, nr. 16), Secţia de Ştiinţele Naturii (str. Popa Şapcă nr. 8) şi Secţia de Istorie-Arheologie (str. Madona Dudu, nr. 14),  îşi va deschide porţile, în noaptea de 17 spre 18 mai, pentru Proiectul „Noaptea  Europeană a Muzeelor“, în intervalul orar 19.00 – 2.00. Deschiderea manifestării va fi marcată de lansarea oficială, la ora 19.00, de către Secţia de Istorie-Arheologie, a expoziţiei temporare „Oltenia boierilor craioveşti“, în fapt, o introducere în fascinanta lume a legendelor, povestirilor şi miturilor medievale româneşti, „ţesute“ despre boierii craioveşti. Publicul va putea admira în cadrul acestei noi expoziţii tezaurul numismatic descoperit în acest an la Bulzeşti.   
Secţia de Etnografie vine în întâmpinarea vizitatorilor cu cele trei expoziţii permanente „Ritmurile vieţii“, „Facerea pâinii“ şi „Expoziţia de păpuşi“.
Cei ce vor trece pragul Secţiei de Ştiinţe ale Naturii vor avea ocazia să descopere lucruri noi în cadrul expoziţiilor „Oltenia – Terra Fossilis“, „Condiţiile fizico-geografice şi ecosistemele Olteniei“, „Colecţia de minerale şi roci”, „Universul şi sistemul nostru solar. Planetariu“.
Pe de altă parte, Secţia de Istorie-Arheologie propune un circuit de vizitarea din care fac parte cinci expoziţii temporare: „Oltenia boierilor craioveşti“, „Rarităţi din colecţia Muzeului Olteniei“, „Istoria în imagini de epocă“, „Comori pierdute, comori regăsite…“, „Veşminte, podoabe săseşti şi reprezentarea acestora în pictura vremii“.
Sunt expoziţii-semnal, trasee tematice, tururi ghidate de-a lungul a secole de evoluţie ştiinţifică şi ecosistem, istorie, produse meşteşugite cu mare artă, lucrările instalate în spaţiile muzeului punând în discuţie percepţia deopotrivă melancolică, ludică, puternică, a lumii demult apuse, diferite culturi şi imobilitatea lumii materiale atunci când fiinţa dispare. Acest dialog include recuperarea unui parcurs creativ al elementelor identitare româneşti propus de specialiştii muzeului ca oglindă revelatoare.
Craiova se încrie, astfel, în rândul celor peste 150 de muzee şi organizaţii de cultură şi educaţie din 48 de localităţi din România, ce organizează vizite gratuite şi manifestări speciale în cadrul evenimentului „Noaptea Europeană a Muzeelor 2014. Aceeaşi noapte, scenarii diferite“, proiect coordonat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, ajunsă la a X-a ediţie.

O vizită la teatru

Nu părăsim sfera expoziţiilor înainte de a vă invita să treceţi pragul Galeriei „Arta“, acolo unde a poposit „Muzeul benzii desenate din România“, manifestare organizată de Muzeul de Artă Craiova, în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Craiova.
Expoziţia se constituie într-o panoramă a celei de-a noua arte, acoperind 90 de ani din istoria sa. Sunt expuse planşe şi desene originale, serigrafii, afişe şi albume ale celor mai reprezentativi 50 de autori de bandă desenată români sau de origine română. Expoziţia va fi deschisă până pe 30 mai.
Teatrul pentru Copii şi Tineret Colibri animă sfârşitul de săptămână cu spectacolele „Fata babei şi fata moşneagului“, sâmbătă, de la ora 18.00, şi cu „Albă ca zăpada“, reprezentaţie care se va juca duminică, de la ora 11.00. Naţionalul craiovean prezintă sâmbătă, 17 mai, şi duminică, 18 mai, de la ora 18.00, în sala „I.D. Sîrbu“,  spectacolul „Familia Tot“. Pentru interpretarea personajului Tot din acest spectacol, maestrul Valer Dellakeza a fost distins cu premiul UNITER pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Manifestări
în aer liber

Cei care vor să petreacă în aer liber o pot face în Piaţa „Mihai Viteazul“, acolo unde a poposit „Caravana lui Axinte“. Până duminică, atmosfera va fi întreţinută de artişti precum Alex Velea, Matteo sau Sylvie. Nu lipsesc din peisaj grătarele de mici, dozatoarele de bere şi tiribombele.
Piaţa „William Shakespeare“ este rezervată în acest sfârşit de săptămână Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, expoziţie publică cu vânzare, care adună numeroşi meşteşugari hand-made, cu bijuterii deosebite realizate prin prelucrarea, şlefuirea acestor fascinante minerale, dar şi specialişti de marcă, colecţionari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS