18.4 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCondamnaţi la moarte

Condamnaţi la moarte

Zeci de bolnavi de HIV/SIDA din judeţul Dolj au rămas fără tratament, după ce Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova i-a anunţat că nu mai are bani de medicamente.

Câteva zeci dintre cei aproximativ 200 de bolnavi de HIV/SIDA înregistraţi în judeţul Dolj au rămas de vineri fără medicamente antiretrovirale, din cauza problemelor financiare cu care se confruntă Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova. Oamenii au mers la spital vineri ca să-şi ridice medicamentele de la farmacia unităţii sanitare, însă li s-a spus că nu au ce. Prin urmare, au făcut cale întoarsă, urmând să revină săptămâna aceasta ca să mai întrebe.
Asociaţiile care îi reprezintă pe bolnavi susţin că situaţia este de o gravitate fără precedent, bolnavii fiind complet scoşi din schemele de tratament. „Pentru fiecare persoană se stabileşte o schemă de tratament cu cel puţin două medicamente antiretrovirale pe care bolnavul le ridică lunar de la farmacia spitalului. Dacă se întrerupe administrarea medicamentelor respective pentru mai mult de trei zile, pot să apară mutaţii ale virusului care nu mai răspunde la schema de tratament respectivă. Şi atunci se impune o nouă schemă de tratament, care implică efectuarea unor analize: viremie şi nivelul celulelor CD4. Problema este că de multe ori nici nu se mai fac aceste analize pentru că nu sunt bani“, a spus Mircea Marian, preşedintele Asociaţiei „Speranţa Băniei“. Acesta a precizat că majoritatea bolnavilor de HIV/SIDA sunt deja pe cea mai avansată schemă terapeutică, motiv pentru care întreruperea tratamentului înseamnă condamnare la moarte.

Mai sunt stocuri de medicamente pentru 20 de bolnavi

Conducerea Spitalului „Victor Babeş“ contabilizează pagubele şi spune că nu poate face nimic pentru că nu a primit fila de buget pentru 2011 de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj.
„Din aproximativ 200 de bolnavi aflaţi în tratament pe 15 ianuarie, 10% au întrerupt tratamentul, iar 20% au tratament incomplet din cauza lipsei unui medicament. Mai avem stocuri de medicamente în farmacie pentru aproximativ 10% dintre bolnavi“, a susţinut conf. dr. Iulian Diaconescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova. CAS Dolj este însă de altă părere. Reprezentanţii instituţiei spun că spitalul ar fi trebuit să aibă rezerve de medicamente de anul trecut, când s-au alocat mai multe fonduri decât era necesar.
„CAS Dolj nu a primit prevedere bugetară pentru acest subprogram, dar suma de 1.073.903,51 lei, decontată la sfârşitul anului 2010, respectiv lunile noiembrie şi decembrie, pentru acest subprogram este mult mai mare decât consumul mediu lunar de 264.321,33 lei şi a permis Spitalului Clinic «Victor Babeş» să achiziţioneze în decembrie 2010 medicamente în sumă de 780.420,05 lei care pot fi utilizate în trimestrul I 2011“, se arată într-un comunicat al CAS Dolj. Din datele CAS Dolj, în 2010 prevederea bugetară pentru medicamentele bolnavilor de HIV/SIDA a fost de 3.495.000 de lei, CAS Dolj plătind toate facturile depuse de Spitalul Clinic „Victor Babeş“, respectiv 3.171.856 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII