31.7 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalMoarta primeşte facturi de la CEZ

Moarta primeşte facturi de la CEZ

CEZ trimite facturi pe adresa unei femei din Valea Stanciului, deşi moştenitorii au informat compania furnizoare de electricitate de acum două luni despre decesul acesteia. „Morţii nu privesc la televizor!“, spune nepotul femeii. CEZ insistă să fie plătită ultima factură emisă pe numele femeii decedate.

Pe adresa Mariei Ştefan, din comuna Valea Stanciului (sat Horezu Poenari), sunt trimise facturi radio-tv, emise de CEZ, deşi femeia este decedată de mai bine de un an. Bătrâna a murit pe 27 octombrie 2008. Era văduvă de veteran de război şi, prin lege, era scutită de plata facturii la energie. Totuşi, după decesul Mariei Ştefan, pe adresa acesteia au început să „curgă“ facturi radio-TV, emise de CEZ Vânzare SA. Nepotul femeii, Constantin Ştefan (care în această perioadă dezbate taxa de succesiune), a informat compania furnizoare de electricitate pe 22 iulie 2009 că bătrâna este decedată din 2008. Dar tot au continuat să vină facturile pe adresa bătrânei. Suma totală de plată a ajuns la 64 de lei, pentru că moartei i-au fost calculate şi penalizări de întârziere. „Le-am spus că morţii nu privesc la televizor! Şi nici la radio nu ascultă. În plus, bunica era văduvă de veteran de război şi, potrivit legii, era scutită de impozite, dar şi de plata facturilor radio-TV. Cei de la CEZ continuă să-mi trimită facturi, deşi i-am informat din iulie că titulara este decedată. Ba chiar au calculat şi penalizări de întârziere“, a spus nepotul femeii decedate.

A reclamat şi la fostul OJPC

Bărbatul a solicitat companiei CEZ să-i anuleze facturile, pentru că atunci când trăia bătrâna era scutită de plata lor prin lege, iar după deces… nu se mai justifică. Bărbatul a reclamat cazul şi la actualul Comisariat Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Dolj (fostul OJPC). Pe 11 august, bărbatul a primit răspuns de la CEZ: „În acest moment, în evidenţele noastre, la această partidă există un debit de 64,41 RON, reprezentând contravaloarea facturilor de radio-tv emise pentru lunile ianuarie 2008-iunie 2009“.

Moarta nu scapă de plata facturii

Compania CEZ Vânzare (prin mandatarul CEZ Servicii) îl mai informa pe nepotul Mariei Ştefan că nu o poate scuti pe moartă de la plată decât dacă preia cineva „partida“ acesteia: „Scutirea la plata taxei radio-tv de (!) către dumneavoastră pentru partida titularului decedat este posibilă numai dacă, după încheierea succesiunii, moştenitorul se prezintă la un Centru de Relaţii cu Clienţii din cadrul CEZ Servicii şi solicită preluarea contractului de pe numele Ştefan Maria pe numele lui“.
După toată această poveste, pe 3 septembrie 2009, bărbatul s-a mai trezit cu un răspuns de la CEZ, prin care era anunţat că „am dat curs solicitării dumneavoastră de a anula taxele radio-tv la locul de consum menţionat, începând cu 1.11.2008“. Dar tot în septembrie 2009 au mai fost emise patru facturi pe numele bătrânei decedate. Constantin Ştefan spune că le-a primit zilele trecute. Ajuns în pragul disperării, bărbatul s-a adresat GdS: „După ce le-am cerut să anuleze facturile că e moartă titulara, după ce m-am adresat la OJPC, după ce mi-au trimis hârtie că se rezolvă problema mea, ei tot mi-au mai emis facturi. Nu suma mă deranjează, ci modul în care ne tratează CEZ“, a spus Ştefan. După sesizări la instituţiile abilitate, debitul bătrânei a scăzut brusc de la 64 la 37 de lei.

Răspunsul CEZ: una dintre facturi „trebuie plătită“

La solicitarea GdS, CEZ a explicat facturile emise luna aceasta pe numele moartei. Astfel, trei dintre cele patru facturi ar fi de stornare a celor emise după decesul femeii. În antetul facturilor scrie doar „Stornează factura seria şi numărul“, dar ea arată ca o factură normală, iar valoarea de plată este cu plus (37,58 lei). Cea de-a patra factură este aferentă lunii octombrie 2008, spun reprezentanţii CEZ, şi „trebuie plătită“. Furnizorul de energie insistă ca factura de 37,58 de lei să fie achitată, deşi nu se ştie cine o va moşteni pe bătrână (sunt şase rude care încearcă succesiunea, după cum a spus nepotul bătrânei). „În urma sesizării transmise de domnul Constantin Ştefan la OJPC din Craiova pe 21.08.2009, prin care anunţa decesul doamnei Ştefan Maria, s-au reziliat contractele radio-tv începând cu 1.11.2008, având în vedere că decesul a avut loc pe 27.10.2008. Factura emisă pe 3.09.2009 reprezintă debitul înregistrat până la data cu care au fost scăzute taxele radio-tv şi este ultima factură de acest gen emisă pe numele acestui titular“ răspunde CEZ. „Vom plăti factura aceea dacă aşa consideră CEZ, dar modul cum ne tratează lasă de dorit“, a firmă Constantin Ştefan.
Reprezentanţii companiei au promis că nu mai trimit alte facturi pe numele Mariei Ştefan, până la încheierea succesiunii. „Atunci vor începe cu adevărat problemele moştenitorilor, pentru că vor veni facturile de energie la estimat“, încheie reprezentanţii CEZ. Despre faptul că femeia era scutită de la plata taxei respective, compania CEZ menţionează că, atunci cât a fost în viaţă, Maria Ştefan nu a depus nici o cerere la CEZ pentru a fi scutită de plata taxei radio-TV.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII