29.3 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalElevii din ciclul primar - sport cu învăţătorul

Elevii din ciclul primar – sport cu învăţătorul

Profesorii care predau educaţia fizică la clasele primare vor rămâne fără ore, învăţătorii preluând din anul şcolar 2009/2010 această materie. Mii de dascăli titulari vor rămâne astfel fără catedre.

După ce Ministerul Educaţiei a decis reducerea cursurilor la liceu la 30 de ore săptămânal, propunând astfel tăierea celor de sport, de limbi străine, informatică sau încă o oră din cadrul celor de cultură de specialitate, a revenit, propunând totuşi ca sportul să rămână ca disciplină în programa şcolară, însă să facă parte din aria extracurriculară. În programa şcolară va fi prevăzută însă doar o oră obligatorie de educaţie fizică şi sport.

În şomaj

Începând cu noul an şcolar, elevii din ciclul primar vor fi instruiţi la ora de sport nu de un profesor de specialitate, ci de învăţător. Această nouă decizie i-a revoltat pe titularii de educaţie fizică şi sport din Craiova, care riscă să rămână fără ore şi să ajungă şomeri. „De numai un an, primisem legal acceptul să susţinem orele de sport şi la elevii din clasele I-IV. Această lege va fi din nou modificată, iar noi, titularii de post, vom rămâne fără serviciu. În prezent, în şcoala în care predau suntem patru profesori titulari de educaţie fizică şi sport. Odată cu preluarea orelor de sport la clasele mici de învăţător, va fi redusă o normă şi jumătate, deci cel puţin doi dascăli vor rămâne fără slujbă“, a spus Daniel Rădulescu, profesor de educaţie fizică şi sport la Şcoala nr. 22 „Mircea Eliade“.

Elevi cu probleme de greutate

Din cele menţionate de profesorii de sport, de la preluarea orelor şi la clasele mici, sunt diferenţe vizibile în ceea ce priveşte ţinuta, dar şi condiţia fizică a copiilor. De exemplu, la Şcoala nr. 22 învaţă 926 de elevi, din care sunt scutiţi de această materie, pe probleme medicale deosebite, doar zece. Restul se înghesuie la orele de sport, după cum au declarat cadrele didactice de aici. Mai mult, există elevi din clasa a VIII-a care au mărturisit că în ciclul primar nu au participat nici măcar la o oră de sport, în locul acestei discipline fiind ţinuţi în clase la ore de limba română sau matematică. „De anul acesta am început chiar un program extracurricular cu elevii şcolii, aceştia venind din proprie iniţiativă chiar şi sâmbăta, şi duminica la şcoală pentru a face gimnastică, a juca fotbal sau a lua parte la diverse antrenamente. Copiii noştri au nevoie de sport. Avem elevi în clasa a V-a, de exemplu, care au greutate de 70 de kilograme sau şcolari în clasele I sau a II-a de peste 50 de kilograme, deci cu probleme supraponderale. Copiii din clasele mici nici nu ştiau să meargă corect, pur şi simplu tropăiau“, a adăugat Rădulescu.

Tinerii profesori, primii daţi afară

Supărarea profesorilor este cu atât mai mare, cu cât cei titularizaţi pentru învăţământul gimnazial se află în imposibilitatea de a prelua ore de sport la liceu. În schimb, cei de la liceu se pot muta la gimnaziu. Această problemă este de peste 20 de ani. În plus, cei încadraţi de curând în învăţământ vor fi primii care vor pleca, fiind dezavantajaţi în comparaţie cu cei cu vechime, care, de exemplu, la evaluarea anuală obţin doar pentru gradul I 12 puncte, iar pentru definitivat, alte şase puncte. „Nu avem nimic cu învăţătorii, dar ne întrebăm câţi dintre ei vor îmbrăca echipamentul sportiv ca să vină iarna cu copiii în sala de gimnastică sau de sport a şcolii. Este vorba de sănătatea copiilor, care va fi neglijată“, a adăugat Adela Radu, profesoară de educaţie fizică şi sport la Şcoala nr. 22.

Sindicaliştii sunt revoltaţi

Sindicaliştii din învăţământul preuniversitar doljean sunt revoltaţi de această nouă decizie a ministerului, chiar ieri trimiţându-şi reprezentanţi la minister pentru a protesta împotriva acestei măsuri. Mai mult, ei susţin că este absurd ca după numai un an şi jumătate o lege să fie anulată. „Chiar azi (ieri – n.r.) am trimis la Bucureşti reprezentanţi sindicali pentru a discuta această nouă idee absurdă ca profesorii de sport să nu mai predea la clasele mici. De anul trecut am încadrat oameni pe aceste posturi, iar acum o să fim puşi în situaţia să îi dăm afară. Este vorba de foarte mulţi profesori care vor ajunge în şomaj, luând în considerare că fiecare şcoală va trebui să dea afară cel puţin doi profesori de educaţie fizică“, a spus Constantin Rada, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII