31.7 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCondamnaţi la îngheţ

Condamnaţi la îngheţ

17 familii de la scara 1 a blocului A4 din cartierul craiovean Brazda lui Novac sunt nevoite să stea în frig de aproape două luni. Oamenii spun că de vină sunt cei de la asociaţie, care au făcut lucrări de mântuială când au schimbat ţevile instalaţiei termice din subsolul imobilului, iar acum reţeaua nu mai funcţionează.

 

Proprietarii a 17 apartamente din blocul A4 tremură de frig în case. Caloriferele au ajuns, pentru ei, obiecte de decor. Deşi Regia Autonomă de Termoficare Craiova livrează în punctele termice din oraş agent termic de aproape două luni, în locuinţele din A4 temperatura este doar cu câteva grade mai ridicată decât afară. Oamenii spun că de această situaţie se face vinovat preşedintele asociaţiei de proprietari, Dumitru Mihai. Ei susţin că acesta s-a apucat să schimbe instalaţia din subsolul blocului, dar muncitorii pe care i-a angajat, nefiind specialişti, au făcut lucrări de mântuială. Vechile conducte cârpite în fiecare an aveau un diametru mult mai mare, conform documentaţiei iniţiale, dar au fost schimbate cu unele mai mici. Din această cauză, reţeaua de căldură este paralizată, pentru că debitul apei calde care ar trebui să ajungă în calorifere a fost scăzut. Oricum ar da-o asociaţia, „buba“ este tocmai noua instalaţie la care firma angajată a lucrat trei luni şi a cărei recepţie, anunţată cu surle şi trâmbiţe, s-a dovedit un eşec. În apartamentele de la parter, cât de cât călduţe sunt numai caloriferele de la bucătărie, restul sunt reci. La celelalte etaje, caloriferele se încălzesc numai pe jumătate, iar la ultimul, nu funcţionează. „Noi avem copil mic şi nu putem sta aşa. Încălzim cu un radiator. Ne-am săturat de această lucrare făcută fără cap. Trei luni au tot bocănit la uşa noastră, că pe aici se intră în subsol. Ne-au spart şi în casă ca să poată schimba conducta. Şi pentru ce, ca să stăm în frig? Cei de la asociaţie caută acum tot felul de scuze ca să-şi acopere greşelile. Dar problemele au început de când s-au făcut aşa-zisele reparaţii şi schimbări. În iarna trecută, nu puteam să stăm în casă de căldură, iar acum tremurăm. Spun că este punctul termic prea vechi, dar până acum nu a fost aceeaşi centrală? Blocul în care locuieşte mama mea este racordat la acelaşi punct termic şi nu au probleme cu căldura, iar imobilul este mult mai prost decât al nostru. Cu siguranţă, problemele sunt din cauza acestor lucrări care nu sunt bine făcute şi mai dăm şi 120 de lei la fondul de reparaţii“, a spus locatarul unui apartament de la parter.

 

Cel mai mic preţ s-a dublat

 

Lucrarea care i-a dat atâtea dureri de cap preşedintelui de la Asociaţia nr. 2 a făcut un gol în bugetul asociaţiei de 14.000 de lei. Proprietarii nici nu au putut acoperi întreaga sumă şi, în mare parte, banii au fost luaţi de la fondul de rezervă. Şi preţul lucrării
i-a intrigat pe locatari, cărora li
s-a spus iniţial că a fost aleasă firma care a cerut cel mai mic preţ, 6.000 de lei. „Ni s-a spus iniţial că avem de plătit 6.000 de lei. Şi am fost de acord, pentru că nu am ştiut că se ajunge aici. Pe la jumătatea lucrării, preţul a sărit la 11.000 de lei, apoi la 14.000. Şi atunci, cum s-a ales firma care a cerut cel mai mic preţ, când între timp s-a dublat, iar noi în case avem frig? Când întrebăm, ne spun tot felul de gogoşi. Acum au găsit alta, că suntem cap de coloană şi PT-ul nu mai face faţă, aşa subit. Nu ar fi fost mai bine să ceară părerea unui specialist de la început? Este vorba de confortul unor oameni, dar celor de la asociaţie nici nu le pasă. Plătesc la întreţinere trei milioane (lei vechi – n.r.), mai dau alte câteva şi la curent, pentru că trebuie să încălzesc cu un calorifer electric, şi unde ajung? În iarna trecută, nu am avut probleme cu căldura. Iar acum, cum s-a modernizat sistemul, îngheţăm de frig. Cu certitudine ceva nu este în regulă cu această lucrare“, a adăugat alt locatar, de la etajul trei. Chiar şi cei care şi-au instalat centrale de apartament spun că oamenii au dreptate, fiindcă stau în frig, iar cei de la asociaţie îşi bat joc de ei.

 

„Am solicitat Termoficării să ne ajute cu o echipă de specialişti“

 

Văzând că a dat-o în bară şi şi-a pus oamenii în cap, preşedintele Asociaţiei nr. 2 Brazda lui Novac, Dumitru Mihai, a plecat cu jalba la Termoficare. Acum el cere sprijinul specialiştilor, ceea ce putea să facă de la început, în loc să tocmească orice firmă pe banii oamenilor. „Eu am vrut să fac bine, cine a vrut să se întâmple aşa? Am făcut licitaţie şi am ales firma care ne-a cerut cel mai puţin. Ei ne-au spus că au mai avut lucrări asemănătoare. Le dau dreptate şi oamenilor, dar eu cred că problema vine de la PT1. Am solicitat Termoficării să ne ajute cu o echipă de specialişti pentru a depista unde sunt problemele. Nici oamenii nu sunt înţelegători, se plâng, dar şi ei mi-au pus tot felul de piedici. Ba nu mi-au dat voie să intru în apartament, ba nu m-au lăsat să fac aerisirea. Am ajuns să plătesc bani şi din buzunar“, a precizat Mihai. Reprezentanţii Termoficării spun că de săptămâna viitoare vor trimite o echipă în zonă pentru a verifica sistemul din subsolul blocului şi pentru a controla dacă societatea care s-a ocupat de lucrări a respectat documentaţia iniţială.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU