28.4 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎncepe marea vaccinare

Începe marea vaccinare

110.000 de fetiţe de clasa a IV-a vor fi vaccinate împotriva cancerului de col uterin, începând de luni.

Campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin va începe luni, 24 noiembrie, a anunţat ieri ministrul sănătăţii publice, Eugen Nicolăescu, în cadrul unei videoconferinţe. Acesta a explicat că s-a luat decizia vaccinării gratuite a celor 110.000 de fetiţe de clasa a IV-a din întreaga ţară împotriva acestei boli cumplite, ca urmare a evaluării stării de sănătate a populaţiei. Nicolăescu a arătat că 1,93% din populaţia care şi-a făcut analizele prezintă risc de cancer de col uterin. „În ultimii 20 de ani, România a avut o rată a mortalităţii prin cancer de col uterin de 6,3 ori mai mare decât media din ţările Uniunii Europene. Şase femei mor în fiecare zi în România, iar 3.000 sunt diagnosticate în fiecare an cu această boală“, a adăugat ministrul.

Vaccinarea împotriva cancerului de col uterin va fi făcută ca orice altă vaccinare, în cadrul unităţilor de învăţământ, de către medicii de medicină şcolară din oraşe şi medicii de familie implicaţi în campaniile de vaccinare din mediul rural.

În cadrul campaniei se prevede administrarea a trei doze de vaccin pentru fiecare fetiţă, în trei etape. Prima doză va fi făcută în săptămâna 24-28 noiembrie 2008, cea de-a doua în intervalul 12-16 ianuarie 2009, iar ultima-între 19 şi 23 mai 2009.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că părinţii vor putea să refuze vaccinarea doar în scris, printr-o declaraţie de refuz care va fi înaintată învăţătorului. De asemenea, părintele care este de acord va trebui să semneze că a luat la cunoştinţă.

 

Vaccin de 23 de milioane de euro

 

Părinţii vor avea la dispoziţie puţine zile pentru a primi toate informaţiile despre vaccinare. Teoretic, până luni, toţi ar trebui să fie convocaţi de învăţători la o şedinţă în cadrul căreia să fie informaţi despre vaccinare şi să declare în scris dacă sunt sau nu de acord cu ea.

Despre graba cu care se face informarea populaţiei, ministrul a spus că este „meritul“ presei, care ar fi indus populaţiei ideea că vaccinarea nu este bună, când, de fapt, vaccinarea ar fi trebuit făcută fără prea multe explicaţii. Nicolăescu a mai spus că este posibil ca vaccinarea să înceapă cu câteva zile întârziere, dar nu înainte ca părinţii să fie informaţi.

Pentru fetiţele care nu merg la şcoală, cum ar fi cele din comunităţile de romi, vaccinarea va fi făcută separat în cadrul comunităţii, cu ajutorul medicilor de familie, mediatorilor comunitari şi al consiliilor locale.

Nicolăescu a mai spus că vaccinul a fost achiziţionat, prin negociere directă, de Ministerul Sănătăţii Publice de la cele două companii producătoare, GlaxoSmithKline (Cervarix) şi Merck Sharp&Dohme (Silgard), cu 23 de milioane de euro. Nicolăescu a precizat că este o cheltuială convenabilă economic pentru minister, care alocă în fiecare an 70 de milioane de euro pentru tratamentul cancerului de col uterin.

Potrivit specialiştilor Ministerului Sănătăţii, vaccinul Cervarix sau Silgard previne infectarea cu virusul papilloma uman (HPV), răspunzător de 99% din cazurile de cancer de col uterin. Virusul papilloma se transmite prin contact sexual, de aceea vaccinarea trebuie făcută înainte ca fetiţele să-şi înceapă viaţa sexuală. Virusul HPV este foarte frecvent. Se estimează că patru din cinci femei sunt infectate cu HPV în timpul vieţii, mai spun specialiştii ministerului.

Campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin se va desfăşura concomitent cu o campanie de depistare precoce a acestui tip de cancer (efectuarea testului Papanicolau), în care vor fi implicate toate femeile din România active sexual.

Organizare

3.294 de fetiţe urmează să fie vaccinate în Dolj, potrivit Autorităţii de Sănătate Publică. Pentru buna desfăşurare a campaniei de vaccinare, autorităţile sanitare judeţene i-au instruit ieri pe medicii de familie şi pe medicii de medicină şcolară, care vor participa şi la şedinţele cu părinţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII