30 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalOrşovenii vor da sobele pe centrale

Orşovenii vor da sobele pe centrale

16.000 de oameni din Orşova se vor încălzi şi în următorii ani la fel ca bunicii noştri, cu lemne, deoarece primarul vrea să introducă peste tot centrale termice alimentate cu peleţi din lemn.

În timp ce edilii oraşelor din România caută soluţii pentru a îmbunătăţi confortul cetăţenilor, prin aducţiuni cu gaz natural sau prin achiziţionarea de centrale electrice, performante şi cu consum mic, Constantin Brăgaru, primarul municipiului Orşova, le promite cetăţenilor săi că şi pe viitor aceştia se vor încălzi cu lemne. Soluţia găsită de edil este simplă: centrale care să funcţioneze cu peleţi din lemn.

Peleţii din lemn sunt deşeuri lemnoase, deshidratate şi comprimate până la dublul densităţii energetice a lemnului verde. Au o putere calorică mai mare, costuri mai mici de transport şi constituie un înlocuitor viabil pentru combustibilii fosili (gaz natural, petrol, cărbuni). Avantajele acestor peleţi sunt multe şi demne de luat în seamă. Sunt standardizaţi la nivel mondial, sunt neutri din punct de vedere al emisiilor de carbon, ard aproape fără emisie de fum, sulfurile sunt aproape inexistente, iar cenuşa poate fi folosită cu succes drept îngrăşământ natural. Aceştia sunt produşi în România, a doua ţară din Europa de Est, după Polonia, ca potenţial energetic al biomasei. Peleţii se ambalează în saci de 15 kg şi necesită un spaţiu foarte mic de depozitare.

 

„Oraşul sobelor“

 

Orşova, municipiul care a fost numit şi „oraşul sobelor“ în urmă cu câţiva ani, este la un pas să schimbe forma de încălzire a locuitorilor, de la soba pe lemne şi cărbune trecând la centrala pe „peleţi din lemn“. Orşovenii, fie că locuiesc la bloc, în vile sau în case, se încălzesc ca acum un secol, cu sobe din fontă şi din tablă. Există şi oameni mai norocoşi, care dispun de sobe de teracotă, dar toţi sunt nevoiţi să-şi procure şi să spargă lemne pe tot parcursul anului.

 

Peleţii din lemn, singura soluţie

 

Din 2001, locuitorii Orşovei nu mai beneficiază de agent termic. După şapte ani, primarul municipiului anunţă că a găsit cea mai bună soluţie: „Cei peste 16.000 de locuitori ai municipiului Orşova ar putea spune adio, din această toamnă, perioadei negre prin care trec de ani întregi. Situaţia dificilă sper să ia sfârşit în acest an. S-a impus găsirea unor soluţii, iar aceasta a venit de la un producător din Covasna. Este vorba de peleţii din lemn. Firma din Covasna ne va furniza materia primă, noi fiind nevoiţi să găsim centralele termice care funcţionează pe acest sistem şi forma de plată“, a declarat Constantin Brăgaru. Din spusele edilului, din această toamnă, primăria, o şcoală, o grădiniţă, câteva instituţii şi câteva magazine, dar şi câteva locuinţe vor beneficia de aceste centrale. O centrală termică conţine, de altfel, şi un boiler de apă caldă, iar preţul diferă în funcţie de putere. Sunt centrale al căror preţ este de 13.000 de euro, dar şi centrale de 800 de euro. Pentru sediul primăriei, vor fi achiziţionate două centrale în valoare de 25.000 de euro, care vor funcţiona din această iarnă. „Pentru o casă, centrala va ajunge undeva la 2.500 de euro, pentru o scară de bloc, la 7.000 de euro, iar pentru un magazin, costul unei centrale nu trece de 750 de euro“, a mai declarat primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU