32.8 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDEEE, campanie dubioasă

DEEE, campanie dubioasă

Craiovenii au plătit până acum milioane de lei ca taxă verde la cumpărarea produselor electrice, însă nici un ban nu a fost alocat campaniei de reciclare a deşeurilor electrocasnice.

 

În vreme ce magazinele din Craiova au încasat şi virat la fondul de mediu, în ultimele zece luni, câteva milioane de lei cu titlul de taxă verde la vânzarea produselor electronice şi electrocasnice, pentru campania de colectare şi reciclare a deşeurilor electrice (DEEE), din Bănie nu a fost alocat nici un leu. Asta, deşi taxa verde este percepută în scopul reducerii poluării mediului, prin reciclarea acestor DEEE. Reprezentanţii societăţilor craiovene implicate în recuperarea gunoaielor periculoase au declarat ieri că nu au primit nici un ban şi că nici nu au fost anunţaţi dacă şi când vreuna dintre asociaţiile autorizate la nivel naţional vor veni să le ridice DEEE din depozite. Sumele cheltuite de societăţi, de la declanşarea campaniei, octombrie 2007 – până în prezent, nu sunt semnificative, dar, fiindcă din taxa verde nu au fost plătite nici măcar acestea, ridică mari semne de întrebare. „Noi am cheltuit până acum în jur de 10.000 de lei. Nu ne plângem că nu ne-au fost încă decontate serviciile, dar nu ştim ce se va întâmpla de acum înainte. Teoretic, într-o bună zi trebuie să vină un colector şi să ia tonele de deşeuri pe care le avem în depozit. Când va fi asta, nu avem idee. Dacă totuşi se va întâmpla, nouă nici atunci nu ne va da cineva aceşti bani“, a declarat Dumitru Ghenea, directorul REMAT SA. Răspuns aproape identic am primit de la directoarea economică a firmei 3 R SA. Delegatul Primăriei Craiova în această campanie, Serviciul Public de Salubritate, este la fel de neinformat. „Noi suntem angrenaţi doar în colectare, nu şi în depozitare, fiindcă nu suntem autorizaţi. Până acum nu am cheltuit decât vreo 2.000 de lei, dar devizele pentru această campanie nu pot fi decontate ca activitate de salubrizare. Aşa că nu ştim când vor fi plătite aceste lucrări“, a afirmat Sorin Ciobanu, directorul Salubrităţii.

Încă o tură

În cele şase campanii organizate până acum în Craiova au fost strânse aproape 25 de tone DEEE, adică sub 100 de grame pe cap de locuitor, faţă de ţinta stabilită la nivel naţional pentru 30 aprilie 2008, de trei kilograme de fiecare locuitor. Potrivit răspunzătorilor, eşecul este cauzat de dezinteresul craiovenilor şi de interesul exagerat al romilor pentru hârburile pe care oamenii le scot în stradă în zilele de campanie. Până la termen mai este timp de o raită, care va fi organizată mâine, între orele 8.00 – 10.00. Primăria îi invită pe craioveni să-şi scoată vechiturile electrice lângă rampele de gunoi sau în faţa curţii, de unde transportatorii urmează să le ridice. Municipalitatea promite că va interveni la solicitările celor care nu se pot deplasa, dacă aceştia sună la numărul de telefon 0251/422.733.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU