22.8 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalBanii pentru cancer, trimişi cu întârziere

Banii pentru cancer, trimişi cu întârziere

În timp ce ministrul sănătăţii acuză managerii de spitale că banii nu ajung la bolnavii de cancer, Spitalul de Urgenţă Craiova are de încasat pentru medicamentele oncologice 1,5 miliarde de lei, bani pe care Casa Naţională a „uitat“ să-i trimită.

Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că va face controale în clinicile de oncologie şi în farmaciile din ţară după ce a constatat că bolnavilor li se refuză eliberarea medicamentelor pe motiv de lipsă a fondurilor sau de epuizare a plafoanelor.

Ministrul sănătăţii a atras atenţia iar că bolnavii de cancer sunt păcăliţi de farmaciştii care nu le dau medicamente pe motiv că plafonul s-a epuizat şi a amintit că pentru acest tip de maladie nu există plafon. „Aceste probleme au început să apară şi în unităţile spitaliceşti şi trebuie să vedem dacă este problema managerului care nu alocă eficient şi corect fondurile“, a spus Nicolăescu.

Demnitarul a adăugat că de cele mai multe ori managerii încearcă să justifice proasta gestionare a banilor pentru achiziţionarea medicamentelor invocând diverse motive cum ar fi întârzieri în derularea licitaţiilor.

Fondurile sunt pe terminate

În judeţul Dolj, potrivit coordonatorilor programului de oncologie, nu sunt probleme cu eliberarea de către farmacii a medicamentelor pentru bolnavii de cancer. În privinţa spitalelor, probleme mai sunt, dar de altă natură. De exemplu, la Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova bolnavii de cancer sunt puşi să-şi cumpere mărunţişuri, de genul pansament, rivanol, apă oxigenată, articole care nu ar trebui să lipsească din nici un spital.

La Spitalul de Urgenţă Craiova, unde sunt înregistraţi cei mai mulţi bolnavi de cancer din judeţul Dolj, bolnavii nu au simţit, ca în alte judeţe, lipsa de medicamente, însă nu au fost acoperite toate sortimentele. „Sumele alocate sunt suficiente pentru achiziţionarea de medicamente până la sfârşitul anului. Avem doar trei medicamente pentru care nu avem acoperire. Ordonanţa 34 permite achiziţionarea uşoară a medicamentelor pentru astfel de cazuri, aşa că vom lua medicamente pe referat de urgenţă. Totodată, am cerut Casei de Asigurări de Sănătate suplimentarea fondurilor“, a declarat dr. Cristina Calangiu, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova.

Medicamentele achiziţionate astfel vor ajunge, potrivit managerului, cel mult până în luna decembrie.

Medicii dau vina pe sistemul de achiziţii

Asigurarea necesarului de medicamente pentru bolnavii de cancer este din ce în ce mai greu de realizat. Acest lucru este recunoscut de şefii de clinici, care susţin că actualul sistem de achiziţie a medicamentelor pentru bolnavii de cancer internaţi este de vină. Ei spun că necesarul de medicamente trebuie stabilit la începutul anului, în condiţiile în care numărul cazurilor noi nu poate fi estimat, iar bolnavii răspund diferit la tratamente. „Nu ai cum să estimezi ca şef de clinică ce patologie vei avea în următoarele luni. Prin actualul sistem de achiziţii se restrânge posibilitatea de a-ţi adapta profesionalismul la cazuistica de care te ocupi şi, în al doilea rând, nu ai cum să schimbi tratamentele în funcţie de răspunsul terapeutic“, a declarat prof. dr. Florinel Bădulescu, şeful Clinicii de Oncologie de la Spitalul de Urgenţă Craiova.

Spitalul de Urgenţă Craiova este totuşi un caz fericit din acest punct de vedere. Cel puţin aşa consideră Bădulescu, care spune că estimările făcute de el au reuşit totuşi să acopere necesarul în proporţie de 99%. „Am greşit doar cu trei bolnavi. La 1.800 de tratamente făcute până acum, eu spun că am ieşit foarte bine. Nu vreau să mă laud din nou, dar Clinica de Oncologie s-a dovedit în acest an cea mai performantă din Spitalul de Urgenţă, aducând beneficii de 10 miliarde de lei doar în primele şase luni ale anului“, a mai spus Bădulescu.

Spitalul are de primit bani de la CNAS

Şeful Clinicii de Oncologie de la Spitalul de Urgenţă Craiova susţine că ministrul sănătăţii ar trebui să verifice mai degrabă cum înţelege să-şi facă treaba Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) în ceea ce îi priveşte pe aceşti bolnavi.

Bădulescu spune că, pe lângă cele 100 de medicamente care sunt achiziţionate de spitale prin licitaţie, există şi o categorie de medicamente foarte scumpe (obţinute prin tehnici de hibridizare) pentru cumpărarea cărora este nevoie de aprobare de la CNAS. Spitalul de Urgenţă Craiova a primit aprobare pentru două astfel de medicamente, necesare pentru tratamentul a trei bolnavi. Numai că, deşi a dat aprobare, CNAS a uitat să trimită şi banii. „În ultimele şase luni, banii pentru aceste medicamente nu au fost viraţi, spitalul având de încasat 1,5 miliarde de lei“, a spus Bădulescu. Şeful oncologiei a spus că, dacă spitalul nu va primi banii acum, în decembrie va fi imposibil ca bolnavii să mai poată fi trataţi. Iar întreruperea tratamentului înseamnă condamnarea bolnavilor la moarte. „Casa Naţională nu are dreptul să se joace cu aceşti bolnavi. După ce a aprobat tratamentul, de ce nu trimite banii?“, a încheiat şeful oncologiei.

Conducerea Clinicii de Oncologie a trimis un memoriu la CNAS şi aşteaptă să primească banii prin Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj. Reprezentanţii CAS Dolj spun însă că nu au primit nici un răspuns de la CNAS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU