21.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCereti cardul european de sanatate!

Cereti cardul european de sanatate!

Pentru asiguratii sistemului public de sanatate anul 2007 vine cu un card european, cu noi reguli pentru medicii de familie care isi deschid cabinete, dar si cu medicamente mai ieftine. In plus, finantarea unitatilor de primiri urgente a fost preluata de la 1 ianuarie de Ministerul Sanatatii.


Asiguratii Casei de Asigurari de Sanatate Dolj pot solicita, de astazi, eliberarea cardului european de asigurari sociale de sanatate. Acest card confera dreptul la servicii medicale in cazul sederii temporare (nu mai mult de sase luni) in strainatate, in scop turistic, personal, familial sau pentru studii pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, in conditiile stabilite de sistemul public de sanatate al tarii respective si numai pentru problemele de sanatate care apar in timpul sejurului. „Cererea-tip de obtinere a cardului va fi completata la sediul casei de asigurari, unde asiguratul va trebui sa se prezinte cu o copie dupa buletinul sau cartea de identitate si cu dovada ca este asigurat, adica adeverinta de salariat, talonul de pensie sau alt act specific, dupa caz. Acest card european de sanatate confera posesorului dreptul de a beneficia de asistenta medicala, in locul in care se afla in acel moment, ca si asiguratii sistemului public de asigurari de sanatate din tara gazda“, a declarat Gratiela Albu, consilier Relatii Publice la Casa de Asigurari de Sanatate Dolj. In cazul minorilor sub 14 ani, in locul copiei dupa cartea de identitate se va depune o copie dupa certificatul de nastere. Ulterior, cardul va fi primit la adresa specificata de solicitant in termen de sapte zile lucratoare de la solicitare.


Reguli noi pentru medicii de familie


Cardul european nu reprezinta singura noutate din sanatatea româneasca, la inceput de 2007. Medicii de familie care isi deschid cabinete noi trebuie sa aiba in sase luni de la deschiderea cabinetului un numar minim de o mie de pacienti pentru a incheia contractele cu casa de asigurari de sanatate. Conform noului contract-cadru pe anul 2007, medicii de familie vor fi platiti pentru o perioada de trei luni, potrivit gradului lor de specialist, din bugetul casei de asigurari de sanatate, iar la sfârsitul a inca trei luni va trebui sa prezinte casei de asigurari de sanatate o lista de minimum o mie de pacienti. Daca la sfârsitul celor sase luni, medicii de familie nu vor reusi sa aiba numarul necesar de pacienti, cabinetele lor vor functiona fara contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. In plus, noul contract-cadru ii obliga pe medicii de familie sa prezinte la contractare o lista de asigurati si o lista a persoanelor beneficiare ale pachetului minimal, deoarece ambele liste vor fi luate in calcul la stabilirea numarului minim de persoane pentru care se incheie contractul.


Medicamentele se vor ieftini


Medicamentele se vor ieftini in acest an cu trei pâna la 6,5 la suta, ca urmare a aprecierii leului in raport cu dolarul si euro, a precizat, la sfârsitul anului 2006, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu. Procentul de ieftinire a medicamentelor va depinde de moneda pe care o utilizeaza producatorii de medicamente (dolar sau euro) pentru tranzactii.


In anul 2006, medicamentele s-au ieftinit in doua rânduri. Incepând cu 16 martie, medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala al caror pret este stabilit de Ministerul Sanatatii s-au ieftinit cu valori cuprinse intre patru si cinci la suta, in functie de valuta ce a stat la baza calcularii fiecarui produs. De asemenea, din 16 septembrie, conform ordinului ministrului sanatatii prin care s-a aprobat ajustarea preturilor la medicamentele de uz uman, s-au micsorat preturile de raft ale medicamentelor cu valori cuprinse intre sapte si 11 la suta. Respectivele medicamente din productia interna si cele din import se gasesc in Catalogul National al preturilor medicamentelor de uz uman autorizate pentru punerea pe piata in România.


Masura s-a aplicat numai medicamentelor care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala, nu si celor care se pot elibera fara reteta, de tipul algocalminului sau paracetamolului.


Ministerul Sanatatii a preluat finantarea unitatilor de primiri urgente


Finantarea unitatilor de primiri urgente din spitalele publice a fost preluata de Ministerul Sanatatii Publice de la inceputul acestui an, iar serviciile de urgenta vor fi gratuite pentru toti cetatenii indiferent daca sunt asigurati sau nu.


Potrivit ministrului Eugen Nicolaescu, in acest fel a fost degrevat Fondul National Unic al Asigurarilor de Sanatate din care se decontau serviciile efectuate in unitatile de primiri urgente catre cetateni, fie ca erau sau nu asigurati. Legea nr. 95 pentru reforma in sanatate pune din acest an bazele unui sistem integrat de asistenta medicala de urgenta, cum ar fi constructia retelei de opt spitale regionale de urgenta si a 20 de spitale judetene de urgenta, fiecare cu alte competente corespunzatoare clasificarii.


Eugen Nicolaescu a declarat la sfârsitul anului 2006 ca a semnat deja contractul de prestari servicii pentru realizarea studiilor de prefezabilitate si fezabilitate necesare pentru proiectarea, constructia si dotarea cu echipamente medicale a opt spitale regionale si a 20 de spitale judetene de urgenta, dar nu a precizat si daca ele vor fi construite in cursul anului 2007.


Fara cadouri sau bani


Ministerul Sanatatii vrea sa le interzica medicilor din spitalele de urgenta sa primeasca de la pacienti atentii substantiale. Interdictia apare intr-o propunere de ordin a Ministerului Sanatatii, care a fost supusa dezbaterii publice. Proiectul de ordin al Ministerului Sanatatii se refera la unitatile de primiri urgente ale spitalelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS